В Индия тестват слонове за COVID-19

Индийските власти тестваха 28 слона за COVID-19 в горски резерват в Южна Индия, след съобщение за смъртта на азиатски лъв, заразен с вируса, съобщава „Дойче Веле“.

Смята се, че това е първата известна смърт на животно в Индия от коронавирус, деветгодишна лъвица в зоопарка в Ченай в щата Тамил Наду почина в началото на юни, съобщиха местни медии.

Котката е сред деветте лъва, които са имали положителен тест за вируса, включително два, които са били в критично състояние, съобщава вестник „The New Indian Express“ от Ченай.

"След като лъвовете в зоологическата градина на Вандалур се оказаха положителни за COVID-19, бяхме помолени да тестваме слоновете в лагера като предпазна мярка", казва рейнджър от резервата Мудумалай в южната част на Тамил Наду.

Във вторник бяха взети назални и ректални проби от 28 слона, включително две бебета, и изпратени в Индийския ветеринарно-изследователски институт в Утар Прадеш. Очаква се резултатите да пристигнат след седмица.

"Животните нямаха симптоми, това беше просто предпазна мярка", казва рейнджърът.

"Нямаше затруднения при вземането на самите проби, тъй като всички те са обучени слонове".

Около 21 тигъра в зоологическата градина в източния щат Джаркханд са били тествани за вируси миналата седмица, след като 10-годишен тигър с треска почина, съобщиха местни медии.

Тигърът е оказал отрицателен резултат при бърз тест за антиген, но служители заявиха, че очакват и резултатите от RT-PCR тест, съобщава „Press Trust of India“. / БГНЕС