В Израел нарушилите карантината ще носят наказателна отговорност

Израелският премиер Нафтали Бенет разпореди наказателно преследване за лицата, заразени с коронавирус, които съзнателно нарушават правилата за самоизолация и застрашават здравето на другите, съобщиха от кабинета на премиера.

"Премиерът Бенет проведе среща за затягане на мерките за борба с коронавируса с участието на министрите на здравеопазването, националната сигурност, генералният инспектор на полицията и юрисконсултът на правителството. Заразените с коронавирус, които умишлено нарушават условията за изолация и по този начин застрашават общественото здраве да бъдат преследвани от закона", се казва в изявлението. Бенет също така възложи „на регулаторните органи да осигурят спазването на правилата по време на тържества, публични събития и особено сватби“, както и „да се оптимизира процеса на контрол, като се обърне специално внимание на намаляването на интервала от време между налагането на глоба и действителното й плащане от нарушителя", се добавя в официалното съобщение.

На 17 юли лекарите в Израел за първи път от март 2021 г. откриха повече от хиляда души, заразени с коронавирус на ден, което се превърна в нов антирекорд от появата на щама Делта в страната, отбелязва държавното радио Кан. Според обобщение на Министерството на здравеопазването в момента 6448 души са болни от новия щам в Израел, състоянието на 63 пациенти се оценява като сериозно, а 16 болни са интубирани.

Според радио Кан през юни в Израел коронавирусът е бил открит при 2 400 души, почти 40% от които са били ваксинирани срещу вируса с ваксината на Pfizer. Ваксинирането на израелци с американската ваксина на Pfizer започна на 20 декември миналата година. Според Министерството на здравеопазването към днешна дата 5,742 милиона израелци са получили първата доза, а втората - 5,225 милиона, което е съответно над 60% и 56% от общото население на страната от 9,3 милиона. /ТАСС