В Израел поставят трета игла на най-уязвимите

Израел започна да прилага трета доза от коронавирусната ваксина Pfizer / BioNTech на пациенти с нарушена имунна система, тъй като случаите в страната нарастват, заяви здравното министерство.

Тези, които веднага отговарят на условията за трета инжекция, включват хора, които са имали трансплантация на сърце, бели дробове и бъбреци и някои пациенти с рак. "Има натрупващи се доказателства, че пациентите с имуносупресия не развиват адекватен отговор на антитела след две дози от ваксините", се казва в изявление на здравното министерство.

То добави, че решението да се постави трета игла е подтикнато от нарастващия ежедневен брой случаи.

Първоначалното ваксинирането в Израел с Pfizer/BioNTech беше сред най-бързите в света и успя да сведе потвърдените ежедневни случаи до едноцифрени миналия месец. С повече от 85 процента от пълнолетното си възрастно население напълно ваксинирани, Израел беше премахнал всичките си мерки за ограничаване на пандемията, възстановявайки ползването на закритите помещения на заведенията и премахвайки ограниченията за големи събирания.

Появата на варианта Делта - за първи път идентифициран в Индия през април - доведе до нарастване на предаването на вируса, като ежедневно се регистрират няколкостотин нови инфекции. Експертите казват, че има ясни признаци, че ваксината е по-малко ефективна за предотвратяване на леко заболяване срещу варианта Делта. Медицинският център „Шеба“ в Тел Авив съобщи, че ще ваксинира с трета доза няколко пациенти с трансплантация на сърце. /АФП