В източната част на Черно море има индикации за газ и петрол

В източната част на Черно море има индикации за запаси от нефт и природен газ. Там има значителен потенциал за допълнителни открития в района, които биха надградили откритите през последните години огромни количества „синьо гориво“. Това съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.


Усилените проучвания за въглеводороди в Черно море са част от активния подход на Турция за пълна оценка на енергийния потенциал на региона и за намаляване на зависимостта от чужди ресурси. За целта южната ни съседка разполага и с необходимите сондажни и сеизмични кораби, с които може да направи съответните проучвания.

През април започна добивът на природен газ от Черно море. Находището беше открито през август 2020 г. и неговият капацитет се оценява на приблизително 710 млрд. куб.м. Според Дьонмез експлоатацията му ще намали енергийната зависимост на Турция и ще намали цените на енергията за потребителите.

За да се възползва от тези находища Анкара стартира кампания за изграждане на морска инфраструктура, включително сондажни платформи и тръбопроводи, за да улесни добива и транспортирането от Черно море до съоръжения на сушата.

„Разполагаме с газ на стойност 500 милиарда долара. Имаше необичайно ценообразуване и затова тази цифра беше оценена на 1 трилион долара миналата година", каза Дьонмез пред CNN Turk.

В началото ще се добива по 10 млн. куб. м газ дневно. Производството ще бъде увеличено до 40 млн. куб. м през следващия период, след като бъдат пуснати в експлоатация и други сондажи.

"В източната част на Черно море има признаци за наличие на нефт. Проучвателни сондажи ще бъдат извършени както край Орду, така и край Ризе преди края на 2023 г.", поясни Дьонмез.

Според него Орду има обещаващи перспективи за запаси от природен газ, за Ризе се смята, че има значителен петролен потенциал, отбеляза той.

Поясненията на Дьонмез идват само няколко седмици, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви откриването на висококачествен петрол в Югоизточен Анадол, което обещава да удвои дневния производствен капацитет на Турция.

Очаква се запасите в района на Габар да увеличат добива на страната със 100 000 барела дневно до 180 000 барела дневно, като годишният финансов принос се очаква да бъде около 2,9 млрд. долара.

"Докато през миналата година произвеждахме 80 000 барела, към тях ще бъдат добавени още 100 000 барела. Така ще удвоим производството си", казва Дьонмез. "Това означава, че ще покрием 22% от потреблението си. Ще можем да произвеждаме по 200 000 барела на ден, когато достигнем пълния капацитет на кладенеца Martyr Aybüke Yalçın," каза още Дьонмез и подчерта, че ще бъдат направени между 80 и 100 сондажа на всеки 100 или 500 метра. "С увеличаването на броя на сондажите ще се увеличи и добивът в находището...Най-качественият петрол в света е арабският. Ние нарекохме най-новия си петрол "Турска наслада". /БГНЕС

Категории: