В ход е световна и революционна данъчна реформа

Светът е на ръба на „колосална“ революция в данъчната система за големите компании, заяви германският финансов министър Олаф Шолц. Основното споразумение, постигнато от 130 държави, под ръководството на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), може да се определи като историческо. За първи път от 100 години насам световната общност ще постигне съгласие за радикално преструктуриране на данъчната система, което ще я направи по-справедлива за световната икономика, включително интернет, съобщава „Дойче Веле“.

Олаф Шолц

Мултинационалните компании вече няма да плащат данъци там, където се регистрират за данъчни цели, а там, където генерират приходи. Това засяга не само големите американски интернет гиганти, като родителя на Google Alphabet, и онлайн търговците на дребно като Amazon, но и китайски и френски корпорации и германски компании като Volkswagen, Daimler и Siemens, които в бъдеще ще трябва да плащат повече данъци на основните си пазари.

В момента това важи само за високорентабилни компании, с продажби над 20 милиарда долара. Това обаче е истинска революция, която ще направи по-малко привлекателни моделите на укриване на данъци, предлагани от Люксембург, Ирландия, Холандия и много финансови убежища в Карибите или британските острови в Нормандския басейн.

Като втори стълб ще бъде въведен минимален глобален данък от 15% върху печалбата, който първоначално ще се прилага за компании с цифри на продажбите над 750 милиона долара. Това има за цел да сложи край на конкуренцията между страните с ниски данъци. Дори и заподозрените като Панама и Каймановите острови се съгласиха. Което е най-малкото подозрително. Има ли пак вратички в края на краищата?

Разбира се, дори тази „революция“ има изключения. Големите банки и доставчиците на финансови услуги са освободени от натиск от Великобритания, както и петролната индустрия, резултат от брилянтното лобиране от Саудитска Арабия, Русия и мултинационални петролни компании като Exxon. За по-малките държави, тоест бившите данъчни убежища, има специални правила. Инвестициите в производствени съоръжения или логистични центрове служат за намаляване на данъчните задължения.

САЩ направиха крачка напред. Новият министър на финансите Джанет Йелън обещава по-високи данъчни приходи. Според изчислението на ОИСР, общо 100 до 150 милиарда евро трябва да достигнат до касата на финансовите министри. За Германия малко по-малко, около 750 милиона евро, защото германските компании в бъдеще ще плащат повече данъци в Китай и САЩ. Цифровите наказателни данъци, които вече съществуват във Великобритания и Франция и предвидените в ЕС, трябва да бъдат премахнати. По този начин САЩ и Европа могат да разрешат поне тази част от търговските спорове.

Целта все още не е постигната: споразумението за глобална данъчна реформа е доброволно и трябва да бъде преведено в националните закони. Групата от 20-те най-големи държави обаче ще се съгласи. Страните от ЕС, които се противопоставят - Ирландия, Унгария, Естония и Кипър - вероятно нямат друг избор, освен да си сътрудничат, защото в противен случай те могат да бъдат санкционирани. Решаващият фактор е одобрението на Конгреса на САЩ. Това не е сигурно поради крехкото мнозинство на администрацията на Джо Байдън, но е абсолютно необходимо за „революцията“.

Много подробности, както и графикът за въвеждането на новата данъчна система, все още са неточни и трябва да бъдат договорени преди срещата на върха на Г-20 в Рим през октомври. Но преминаването към по-добро и по-справедливо данъчно облагане вече е в ход. Едва сега трябва да бъдем бдителни и да наблюдаваме дали в крайна сметка собствениците на компаниите или клиентите, тоест всички ние, ще плащаме данъчната сметка чрез по-високи цени. /БГНЕС