В Хонконг пламна строяща се висока сграда

Строяща се висока сграда в Хонконг избухна в пламъци и продължава да гори часове по-късно, като някои близки жилищни блокове бяха евакуирани, след като огънят заплашваше да се разпространи. Длъжностни лица казаха, че пожарът е избухнал в оживен търговски и туристически район в града. В крайна сметка пожарът стигна четвърта степен на тежест по петобалната система.

Нямаше съобщения за жертви, а 130 засегнати жители бяха преместени на безопасно разстояние, каза полицията пред AFP. Първо бяха забелязани пламъци близо до скелето в горната част на сградата, като пламъкът се виждаше ясно през пристанището и изпращаше искри, които падаха по съседните улици. Около час по-късно огънят се се спусна надолу по сградата до нивото на улицата, където се бяха събрали стотици зяпачи. Японският турист Тошо Сай, който е отседнал в близката сграда, сподели, че охранител е казал на всички от неговия етаж да напуснат, след като прозорец в съседния блок е бил ударен от отхвърчала жарава. Френски бизнес пътник, минаващ покрай мястото, каза, че е видял "много отломки да падат" от кулата. „Това бе наистина апокалиптична сцена... Наистина много, много страшно за всички“, каза той пред AFP.

Полицията каза, че пет сгради в околността са съобщили за пожари, въпреки че някои са били бързо потушени. Изгражданата сграда беше обявена за 42-етажна „икона на пристанището“, предназначена да побере историческия Клуб на моряците и нов хотел, според уебсайта на нейния предприемач Empire Group. Проектът за реконструкция на стойност 6 милиарда хонконгски долара (764 милиона долара) беше одобрен през 2019 г. и първоначално се очакваше да бъде завършен през първата половина на 2023 г., според местни медии. Empire Group не отговори веднага на искането на AFP за коментар. /БГНЕС, АФП

Хонконг / Китай