В Кипър откриха ковид щам от делта и омикрон - Делтакрон

Нов вариант на коронавируса, който е хибрид от щамове delta и omicron, бе открит в Кипър от група местни учени, работещи в лабораторията по биотехнология и молекулярна вирусология на Кипърския университет.

Изследователите го нарекоха "делтакрон", каза пред репортери в събота шефът на лабораторията Леонтиос Кострикис, който преди това беше председател на Научния консултативен съвет по пандемията към кипърското здравно министерство. Според него новият вариант има генетична основа като тази на делта щама, но в същото време редица негови мутации са същите като тази на щама омикрон.

„Открихме значителен брой мутации, които преди това бяха открити само при случаи на инфекция с щама омикрон“, каза вирусологът. Според Кострикис щамът омикрон има 30 мутации и „10 от тях са идентифицирани в проби, взети в Кипър“. Ръководителят на лабораторията допълни, че делтакронът е открит в 25 проби, взети от острова, като 11 от тях са на лица в болници със симптоми на COVID, а останалите 14 не са хоспитализирани жители. /БГНЕС