В Колумбия Гуайдо кове стратегия за отстраняването на Мадуро

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо се среща с членове на многонационална група за подкрепа в Богота в понеделник, за да оформи стратегия за отстраняване на своя съперник Николас Мадуро.

Пътуването идва след като двама души са убити, а стотици ранени, когато поддръжниците на Гуайдо се сблъскаха с венецуелските сили за сигурност в неуспешен опит да пресекат камиони с хуманитарна помощ от Колумбия и Бразилия.

Европейският съюз осъди използването на насилие от страна на Венецуела и въоръжени цивилни лица, за да блокира влизането на помощи, докато генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е бил „шокиран и натъжен” от случаите със смъртта на цивилни.

35-годишният лидер на парламента на Венецуела Гуайдо обяви, че е действащ президент през януари, след като контролираният от опозицията законодателен орган заключи, че Мадуро е преизбран с измама.

Около 50 страни го признават за легитимен президент на Венецуела.

Дните на Мадуро са преброени

Гуайдо пристигна в колумбийската столица в неделя за срещата с членове на Групата от Лима - 13 страни от Латинска Америка и Канада, които се стремят да разрешат политическата безизходица на Венецуела.

Вицепрезидентът Майк Пенс ще представлява Вашингтон на събитието.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че е убеден, че "дните на Мадуро са преброени", обвинявайки за насилието на границата въоръжени цивилни лоялисти, известни като "колективос".

"Ние сме насочени към една единствена мисия - да гарантираме, че венецуелските граждани ще получат демокрацията, която толкова много заслужават," каза Помпео впред Си Ен Ен.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ не изключват въоръжените действия.

При кацането си в Богота Гуайдо призова международната общност да разгледа "всички мерки за освобождаване" на Венецуела.

Това е първият път, когато Групата на Лима, която се срещна за първи път в перуанската столица през 2017 г., ще говори директно с Гуайдо.

Венецуела се намира в хуманитарна криза, бедността в страната нараства по време на продължителна рецесия и хиперинфлация.

Хуманитарната помощ, голяма част от нея от САЩ, е в центъра на противопоставянето между Мадуро и Гуайдо.

Мадуро твърди, че помощта е прикритие за американско нахлуване, и нареди няколко гранични пункта на границите на Венецуела с Колумбия и Бразилия да бъдат затворени.

Николас Мадуро

Обединени за победа

"Обединени сме за победата, утре ще се обединим за нея още повече", заяви дясната ръка на Мадуро Диосдадо Кабело в неделя на проправителствен митинг в граничния град Тачира.

„Нито един от тези камиони с помощта не е преминал“, каза Кабело.

Мадуро изглежда е спечелил този кръг в борбата за власт, въпреки че 156 членове на силите за сигурност на Венецуела дезертираха в Колумбия или Бразилия.

След съботните събития "не е много ясно", че Гуайдо има "масивна" подкрепа във Венецуела, каза пред АФП анализаторът Рафаел Пинерос .

Събитията, които доведоха до засилени репресии от режима на Мадуро, могат да доведат до силна чуждестранна намеса във Венецуела, смята политологът Лаура Гил.

"В Групата от Лима има консенсус, че Мадуро трябва да бъде отстранен, но няма консенсус за това как да се направи това", каза Гил.

Друг печеливш е Вашингтон, защото единственият начин да се оправдае използването на сила, ако те наистина искат това, "е по покана", каза тя.

Хуан Гуайдо

"Няма храна" в казармите

Колумбийският президент Иван Дуке посети двата гранично-пропускателни пункта, където повечето се случи насилието в събота.

14-годишно момче е сред убитите в събота близо до бразилската граница при сблъсъци с венецуелските сили за сигурност. Повече от 300 души бяха ранени в един ден на безредици на пунктове на колумбийските и бразилските граници.

Спорадични сблъсъци между протестиращите с качулки и полицията, подкрепяна от въоръжени цивилни "colectivos", продължиха и в неделя на венецуелската страна на границата, но не бяха толкова интензивни, както предишния ден.

Опитът да се пресече доставката на помощите, натрупани в Колумбия, накара Мадуро да прекъсне връзките си с Богота - а в неделя група колумбийски дипломати преминаха пеша с багажа си през един от мостовете на границата.

Също в неделя трима боливарски сержанти от Националната гвардия избягаха от Венецуела и потърсили убежище в Бразилия.

В казармата "няма храна", каза един от дезертьорите, идентифициран като Карлос Едуардо Сапата.

“Те дори не разполагат с матраци. Нашите сержанти от Националната гвардия спят на земята.”/АФП

Категории: