В Кресна честват 150 г. от рождението на Царя на Пирина

В Кресна бе открита Фото-документална изложба, посветена на 150 годишнината от рождението на големия български революционер, войвода и дългогодишен ръководител на Серския революционен окръг на ВМОРО, Яне Сандански, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Яне Сандански е роден в махала Шемето на село Влахи, убит е в м. Папазчайр, а е погребан до черквата „Св. Св. Кирил и Методий“ под Роженския манастир.

Освен изложбата имаше рецитал, песни за Яне, делото му припомниха секретаря на общината Петър Велков, отец Георги Танчев и кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Последната си книга за Царя на Пирина „Живот и след смъртта“ представи Борис Сандански.

„В борбата срещу поробителя, въпреки известни противоречия в идеологията му изгрява историческата звезда на Яне Сандански, който само за няколко години благодарение на неговия личен пример и харизма, той наистина се превръща във върховния лидер, водача и авторитета на македонското освободително движение в Пиринска Македония“, каза кметът на град Сандански Атанас Стоянов.

Според него Яне Сандански е неразделна част от историческия епос на България, всенародният кумир, способен да запали искрата на революцията във всеки родолюбив българин от все още поробените територии.

„Като всяка силна личност и натура, той имаше и своите недостатъци“ припомни Атанас Стоянов.

Според него амбициите му да узурпира вътрешната организация в Пиринска Македония, са довели до братоубийствената война във ВМРО.

В сряда от 11 часа, в старата църква на село Влахи "Св.Пророк Илия" ще се отслужи заупокойна молитва, а по-късно на паметника на Войводата ще бъдат поднеси венци и цветя. /БГНЕС

Тагове: