Вълна от критики към Байдън: Американските бебета нямат мляко, а САЩ пращат 40 млрд. долара на Украйна

Вълна от критики заля президента на САЩ Джо Байдън - недостиг на най-използваната марка адаптирано мляко за бебета и малки деца изправи косите на милиони американци.

Джо Байдън

Проблемът е причинен от комбинация от масово изтегляне на адаптираните млека от рафтовете по магазините, и нарушените вериги за доставки в САЩ.

Повечето аптеки в страната вече не предлагат адаптираното мляко.

Ситуацията се влоши значително на 17 февруари, когато след смъртта на две бебета, производителят Abbott обяви "доброволно изтегляне" на адаптираното мляко, произведено във фабриката в Мичиган, включително и марката Similac, използвана от милиони американски семейства. .

При следващи разследвания формулата бе изчистена от замърсяванията, причинили смъртта на бебетата, но производството все още не е възобновено, а това изостря вече продължаващия недостиг, причинен от проблеми във веригата за доставки и недостиг на работна ръка.

В допълнение към проблемите с доставките, цената на предлаганите продукти вече е поне три пъти по-висока и родителите са изправени пред допълнителни проблеми в отглеждането на децата си.

И недостигът на бебешко мляко също бе политизиран: "Призовах за активно действие от страна на президента Джо Байдън по отношение на недостига на адаптирано мляко още преди месеци“, написа републиканският конгресмен Елиз Стефаник в Twitter.

Нейната крайнодясна колежка Марджъри Тейлър Грийн обвини Конгреса на САЩ, че иска „да изпрати близо 40 милиарда долара в Украйна, докато американските майки не могат да намерят адаптирано мляко за бебета“.

Говорителката на Белия дом Джен Псаки в интервю за CNN в понеделник увери, че администрацията на Байдън "работи денонощно", за да се справи с недостига./БГНЕС

Вашингтон / САЩ