Вълна от спекулации за възможен бъдещ ръководител на НАТО

В разгара на войната в Европа започва надпреварата за следващия ръководител на НАТО.

Йенс Столтенберг беше стабилна ръка, докато западните столици бързаха да помогнат на Украйна да отблъсне нахлуващите руски войски. Но тъй като мандатът му изтича през септември, все повече се спекулира с това кой може да го наследи.

Възможно ли е това да бъде жена? Някой от Източна Европа?

Войната на Москва значително усложнява решението, което изисква консенсус между лидерите на 30-те страни-членки на НАТО.

Следващият генерален секретар трябва да играе трудна роля на балансьор, като насърчава столиците да продължат да доставят оръжия на Украйна и да изграждат собствената отбрана на НАТО - и в същото време официално да не се намесва в конфликта. Малцина ще се справят с тази изключително чувствителна роля.

Според високопоставен дипломат от НАТО "общото усещане" е, че е "време за свеж въздух". Но в крайна сметка съюзниците може да играят на сигурно и да се придържат към Столтенберг.

Висш европейски дипломат обобщи шумотевицата около имената в три нива, подредени по интензивност на разговорите.

Продължаване на мандата на Столтенберг е най-споменаваният вариант.

Второто ниво включва холандския министър-председател Марк Рюте, естонския министър-председател Кая Калас и британския министър на отбраната Бен Уолъс.

Третата група от по-рядко споменавани имена, каза дипломатът, се състои от министър-председателя на Литва Ингрида Шимоните, президента на Словакия Зузана Чапутова и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от Германия.

Зузана Чапутова

Тъй като досега всички генерални секретари на НАТО са били мъже, в редиците на организацията има натиск за назначаване на жена.

"Време е за жена генерален секретар", казва високопоставен дипломат от НАТО. "Ако мъжете се опитват да задържат постовете си завинаги, справедливото представяне на жените никога няма да има шанс."

А някои съюзници настояват за по-голямо регионално разнообразие. Столтенберг, който заема поста от 2014 г., е бивш норвежки министър-председател. Последните му предшественици са били датчани, холандци и британци.

Мандатът на сегашния генерален секретар беше бързо удължен през март миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Много официални лица сега смятат, че още едно удължаване на мандата на Столтенберг, дори и да е кратко, е напълно възможно. Дългогодишният ръководител се смята за сигурен партньор. Въпреки че някои делегации предпочитат скоро да видят ново лице, Столтенберг все още се възприема като рядък висш служител, който може да запази хладнокръвие - и да се придържа към сценария - дори в най-тежките кризи.

"Столтенберг иска да остане", каза високопоставен дипломат от НАТО.

Но кратко удължаване на мандата на Столтенберг може да доведе до сблъсък относно бъдещо решение за замяна с надпреварата за висши длъжности в ЕС през 2024 г., да не говорим за предстоящите президентски избори в САЩ - резултат, който някои съюзници биха предпочели да избегнат.

Говорител на НАТО отказа да даде подробности за бъдещите стремежи на Столтенберг. Запитан през декември по този въпрос, настоящият генерален секретар заяви пред Би Би Си: "Сега се фокусирам върху моите отговорности."

Марк Рюте

Източният фронт

Някои виждат кандидати от Източна Европа като особено подходящи. Още преди нахлуването на Русия в Украйна имаше нагласа алиансът да избере генерален секретар от Изтока. Някои служители в региона твърдят, че оттогава войната е засилила аргументите за човек от страна като Естония или Литва.

"От години страните от източния фланг предупреждават за заплахата от страна на Русия", казва служител от Прибалтика.

Страните от региона, каза служителят от Прибалтика, са били водещи в увеличаването на военните разходи и са настоявали алиансът да подобри защитата си.

"Би било много логично и отрезвяващо начело на Северноатлантическия алианс да застане човек, който има опит в работата с Русия и който разбира нейната логика и манталитет", казва служителят.

Словачката Чапутова отговаря и на двете условия като жена кандидат от Изтока, въпреки че името ѝ се споменава по-рядко в средите на алианса. Говорител на Чапутова заяви, че тя е съсредоточена върху настоящата си работа, но допълни, че възможността словак да бъде предложен за поста в НАТО е "силно отражение на нашите решения в областта на външните работи и сигурността".

Друга фигура, която може да се кандидатира, е Клаус Йоханис, президент на Румъния. Той обаче може да срещне пречки от страна на съседна Унгария, както и опозиция от страна на онези, които биха предпочели кандидат жена.

Някои западни столици обаче не биха подкрепили такива кандидати в момента, тъй като виждат източната част на алианса - и по-специално балтийските държави - като твърде ястребови, когато в съседство бушува война.

Самата Калас от Естония омаловажи очакванията, като през ноември заяви пред местни медии, че "вероятността да бъде направено подобно предложение" е "изключително малка".

Западният вариант

Западните страни от НАТО са за някои съюзници надежден резервен източник за евентуално лидерство.

Уолъс, британският министър на отбраната, се ползва с добро уважение и преди е казвал, че НАТО би била "хубава работна длъжност".

Очаква се обаче редица европейски столици, и по-специално Париж, да се противопоставят на име от Лондон и да настояват за кандидат от ЕС.

Един от възможните компромиси, които се обсъждат в Брюксел, е още един генерален секретар от Нидерландия. Холандските политици традиционно са популярен избор за тази роля, като преди това са заемали поста в продължение на три мандата, обхващащи 21 години през последните шест десетилетия.

Холандците се смятат за сериозни в областта на отбраната, но не толкова ястреби като балтийските страни - и имената на настоящия министър-председател Рюте, заместник министър-председателя и министър на финансите Сигрид Кааг и министъра на отбраната Кайса Олонгрен се спрягат като възможни кандидати.

Запитан за спекулациите, Рюте заяви, че иска "да напусне политиката и да се занимава с нещо съвсем различно". Двамата нидерландски министри не са изразили интерес към работата.

Председателят на Комисията Фон дер Лайен, бивш германски министър на отбраната, е жена-кандидат, която би могла да получи подкрепа от западните столици, притеснени от перспективата за лидер от източния фланг, но не е ясно дали тя се интересува от позицията. "Никога не коментираме подобни спекулации", заяви говорител на Комисията.

Въпреки че репутацията ѝ в средите по сигурността е смесена, Фон дер Лайен се разглежда като силен възможен кандидат - ако времето съвпадне и тя не получи втори мандат като председател на Европейската комисия.

Сред другите изтъквани жени политици са широко уважаваният заместник министър-председател на Канада Кристия Фрийланд и министърът на външните работи Мелани Жоли. Въпреки това, според официални лица, тъй като алиансът се фокусира върху засилване на отбраната си, ниските разходи за отбрана на Отава и неевропейският ѝ статут означават, че е малко вероятно канадка да получи този пост.

На фона на всички спекулации, някои в алианса отхвърлят игра с имена, която спира дъха.

"Това е по-скоро кошница от имена, които са хрумнали на някого", каза втори високопоставен европейски дипломат и добави: "Моето предположение е: Столтенберг." /БГНЕС

--------------------------

Лили Байер, "Политико"

Брюксел / Белгия