В Лондон започва съдебният процес срещу Кевин Спейси

Носителят на "Оскар" Кевин Спейси ще се изправи пред съда днес по обвинения в сексуални посегателства срещу четирима мъже.


63-годишният актьор трябва да се яви лично в кралския съд в Саутуърк за четириседмичния процес.

Срещу него са повдигнати 12 обвинения в сексуално посегателство, непристойно поведение и склоняване на лице към сексуални действия без негово съгласие в периода 2001-2013 г. Спейси пледира невинен по всички обвинения.

Делото, заведено срещу актьора под пълното му име Кевин Спейси Фаулър, се гледа от съдия Уол. Патрик Гибс защитава Спейси, а прокурори са Кристин Агню и Шона Ричи.

Не за първи път световните медии ще се съберат в съда в южен Лондон, където през последните години бяха съдени известни личности, сред които Борис Бекер и Ролф Харис.

През май миналата година Кралската прокуратура допусна срещу Спейси да бъдат повдигнати четири обвинения за сексуално насилие и едно обвинение за склоняване на лице към сексуална активност без негово съгласие. Обвиненията са свързани с предполагаеми престъпления срещу трима мъже - сега на 30 и 40 години - в Англия в периода 2005-2013 г.

През ноември Спейси беше обвинен в седем допълнителни престъпления - три непристойни посегателства, три сексуални посегателства и едно обвинение за склоняване на лице към сексуални действия без негово съгласие - срещу четвърти мъж в периода 2001-2005 г. На изслушване през януари той пледира невинен по обвиненията.

Спейси е бил художествен ръководител на лондонския театър "Олд Вик" между 2004 и 2015 г. Той е израснал в Калифорния, но живее в Лондон повече от десетилетие, като преди това е заявявал, че градът е станал негов дом. Сега живее в Балтимор, САЩ.

Спейси е носител на два "Оскар"-а - за най-добра поддържаща мъжка роля за "Обичайните заподозрени" през 1996 г. и за най-добър актьор през 2000 г. за "Американски прелести". През последните години той е най-известен с ролята си на измисления президент на САЩ Франк Ъндърууд в сериала на Netflix "Къща от карти"./БГНЕС