В Малта папа Франциск посети пещерата на Свети Павел

Папа Франциск, който е на двудневно посещение в Малта, се усамоти и медитира в неделя сутринта в пещерата на Свети Павел, преди да отслужи литургия пред около 10 000 вярващи в столицата Валета.

Рано в неделя, 85-годишният понтифик се срещна с йезуитите, след което пристигна в 8:30 сутринта в пещерата Свети Павел в Рабат, едно от важните места за поклонение на острова, посещавано и от неговите предшественици папа Йоан Павел II през 1990 г. и папа Бенедикт XVI през 2010 г.

Според преданието, през 60-та година на I век сл. Хр. свети Павел, на път за Рим, претърпява корабокрушение край бреговете на Малта. След това той християнизира острова.

В събота, папа Франциск прикани малтийците да последват примера на свети Павел по отношение на „братята и сестрите, разпънати от мизерия“, имайки предвид големия брой мигранти, които пристигат на средиземноморския архипелаг.

„Вашето решаващо географско положение в Средиземно море е полюс на привличане и пристанище на спасение за толкова много хора, разпръснати от бурите на живота (...)“, заяви той.

След молитва и среща с болни, папата ще пътува с „папамобил“ до Флориана в покрайнините на столицата Валета, за да отслужи литургия там в 10:15 ч. пред около 10 000 вярващи.

Следобед той ще произнесе реч в приемния център за бежанци "Laboratoire de paix Jean XXIII".

В самолета, който ще го върне в Рим рано вечерта, папата ще отговори на въпроси на журналистите, които го придружават, на традиционната си пресконференция.

В събота папата, осъди със силни думи руската инвазия в Украйна, заявявайки „отново някакъв човек с власт, за съжаление заключен в анахроничните си претенции на националистически интереси“, „провокира и разпалва конфликти“.

Той също така осъди „съблазънта на автокрацията“ и „новия империализъм“, които заплашват света с „обширна студена война, която може да задуши живота на народите и поколенията“.

Попитан от журналист в самолета за възможността скоро да отиде в Киев, той отговори: "Това се обсъжда, на масата е". / БГНЕС