В Ню Йорк започна процесът срещу Доналд Тръмп

Бившият американски президент Доналд Тръмп се яви вчера пред съда в Манхатън, за да бъде изслушан за историческо обвинение в престъпление, което заплашва да обърне хода на надпреварата за Белия дом през 2024 г.

Тръмп не се призна за виновен по наказателните обвинения, свързани с парите, платени „за мълчанието” на порнозвезда преди изборите през 2016 г. , съобкиха световните агенции, след като бившият държавен глава напусна сградата на съда.

76-годишният бивш президент на САЩ пледира "невинен" по 34 обвинения в престъпления по време на драматично изслушване в Ню Йорк, което прикова вниманието на нацията и започна обратното броене до първия в историята наказателен процес срещу американски президент.

"Никога не съм мислил, че подобно нещо може да се случи в Америка - никога не съм мислил, че може да се случи", заяви Тръмп пред аудитория от няколкостотин души: донори, политически съюзници и други поддръжници, след като се завърна в Мар-а-Лаго - имението му на брега на морето в южната част на Флорида.

"Единственото престъпление, което съм извършил, е да защитавам безстрашно нашата нация от онези, които се опитват да я унищожат... Това е обида за нашата страна", каза той в обръщение към аудиторията във Флорида.

Тръмп - фаворит в надпреварата за републиканската номинация през 2024 г. - заяви от украсената с американски знамена сцена в пищната бална зала в златисто-кремаво, че "радикално левите" прокурори искат да го отстранят "на всяка цена".

Странното празнично настроение в залата изглеждаше в противоречие със сериозността на събитията от деня в Манхатън, като Тръмп повтаряше реплики, които поддръжниците му редовно чуват на митингите му - и беше възнаграден със същите бурни ръкопляскания.

Окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг обвинява Тръмп за това, че е подправил счетоводните книги на компанията си, за да скрие плащанията, които е уредил за порно актрисата Сторми Даниълс дни преди изборите през 2016 г., за да прикрие предполагаема сексуална връзка десет години по-рано.

Бившият главен финансов директор на Тръмп Алън Вайселберг вече излежава петмесечна присъда затвор по същото обвинение за фалшифициране на бизнес документи.

Прокурорите от Манхатън твърдят, че Тръмп "многократно и с измама е фалшифицирал бизнес документи в Ню Йорк, за да прикрие престъпно поведение, с цел скриване на компрометираща информация от избирателите и незаконна дейност преди и след президентските избори през 2016 година”.

"Излагането на фактите", публикувано заедно с обвинителния акт, включва подробности за плащанията на "пари срещу мълчание" на Даниълс, на модела на Playboy Карън Макдугъл и на бивш портиер на Trump Tower , който твърди, че Тръмп има извънбрачно дете.

Даниълс е получила 130 000 долара от бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, а Макдугъл и портиерът са получили, съответно, 150 000 и 30 000 долара от AMI, издателите на таблоида "National Enquirer".

Тръмп и неговите адвокати обвиниха Браг, че е прекалил с описанието на предполагаемите нарушения.

"Въпреки че преживяваме най-мрачните часове в американската история, мога да кажа, че поне за момента съм в отлично настроение", заяви Тръмп след кацането си във Флорида.

Два пъти подложеният на импийчмънт републиканец е първият действащ или бивш американски президент, на когото е повдигнато наказателно обвинение.

Изслушването в съдебната зала в Манхатън отбеляза преломен момент за наказателната и политическата система на САЩ.

Следващото предварително изслушване по делото на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп е насрочено за 4 декември т.г., съобщава CNN. Очаква се делото да започне през януари 2024 г., съобщи АФП, цитирайки съдия от наказателния съд в Ню Йорк./БГНЕС

Ню Йорк / САЩ