Външната комисия разглежда френското предложение и протокола за РСМ

Днес Комисията по външна политика ще проведе заседание, на което ще бъде обсъдено френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие, предаде репортер на БГНЕС.

Заседанието ще се проведе в 15.00 часа. На него ще бъде представено становището на Министерството на външните работи относно проекта на протокола за съвместно заседание по чл.12 от Договора от 2017 г. с РС Македония и пакет от документи на председателството на Съвета на ЕС / френското предложение, бел.ред. / във връзка с процеса на разширяване.

Както БГНЕС вече съобщи, във френското предложение за проектозаключения на Съвета се реферира към двустранен протокол, подписан между Скопие и София, който да описва ясно условията и конкретните стъпки за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. Наред с гаранциите за неговото изпълнение и самата преговорна рамка, този протокол е от ключово значение за София, която трябва внимателно да прецени дали неговото съдържание отговаря на условията от досегашната официална българска позиция, описани в Рамковата позиция от 2019 г.

БГНЕС припомня, че във вторник от „Продължаваме промяната” поискаха министър Теодора Генчовска да свали секретния гриф относно внесените във външната комисия документи.

От своя страна от МВнР отговориха, че преговорните документи между Република България и Република Северна Македония нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет. /БГНЕС