Външно министерство е готово за изборите

Министерство на външните работи е в готовност за предсрочните парламентарни избори на 11 юли, очаква се броят на секциите в чужбина да достигне 800 в държави по целия свят, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Калин Анастасов и Иван Кондов

„Процесът по подготовката на изборите в чужбина, който тече в момента, е частично нов, с нови предизвикателства. Промените в Изборния кодекс въведоха някои нови положения, включително гласуването с машини в секции, които са с над 300 избиратели. Един нов рекорд, който тези избори ще поставят е, че ще има много по-голям брой секции, отколкото досега. На изборите на 4 април достигнахме един безпрецедентен брой от 464 секции. С въведените промени в Изборния кодекс само автоматично отворените секции са 568", заяви Иван Кондов – постоянен секретар на Министерството на външните работи и председател на Работна група „Избори“.

Промените в ИК смъкнаха и таванът за подадени декларации за отваряне на секция на 40, което също е предпоставка за очаквания доста голям брой секции. "Нашият анализ сочи, че освен автоматично отворените, вероятно ще достигнем до около 800 секции“, каза още Кондов.

По думите му по-големият брой на секциите ще даде възможност на сънародниците ни в чужбина да гласуват по-спокойно.

„Централната избирателна комисия освен това взе решение някои от големите секции, където са гласували над 700 – 800 човека, да бъдат разделени на две или три. Ние искрено вярваме, че ще бъдат облекчени условията, при които се гласува. Това е в полза на всички нас“, поясни той.

Очаквайте подробности. /БГНЕС