Вьоса Османи е новият президент на Косово

Косовските депутати избраха за президент на страната адвоката-реформист Вьоса Османи.

Вьоса Османи, президент на Република Косово

Депутатите избраха най-популярния косовски политик Вьоса Османи за президент днес, преодолявайки опозиционния бойкот, който не позволи на парламента да има кворум по-рано.

Председателят на парламента и изпълняващ длъжността президент на Косово Глаук Конюфца заяви, че изборът на нов държавен глава трябва да приключи до 5 април или ще трябва да бъдат свикани нови парламентарни избори.

Конюфца се срещна предварително с премиера Албин Курти и кандидата за президент Вьоса Османи, като отбеляза, че президентът трябва да бъде избран не по-късно от 30 дни преди изтичането на мандата на настоящия президент.

„Тъй като настоящият мандат на президента изтича на 5 май 2021 г., смятам, че последната дата, до която събранието трябва да започне процеса на избор на нов президент, е 5 април тази година“, каза Конюфца.

Той заяви, че Косово се нуждае от политическа и институционална стабилност и демократично управление, основано на изборната воля на гражданите.

Министър-председателят на Косово и лидер на Движение „Самоопределение“ Албин Курти призова парламентарните партии да гласуват за Вьоса Османи за нов президент на Косово, в противен случай при едни нови избори неговото движение „ще спечели повече гласове, отколкото на предишните“.

Опозицията поиска от Курти правителството да оттегли предложението за промяна на изборния закон, защото в противен случай няма да присъства на избора на Вьоса Османи за президент, което неминуемо ще доведе до нови парламентарни избори. Курти каза, че законопроектът ще бъде гласуван в редовна процедура.

След трети кръг на гласуване днес 38-годишната адвокатка, възприемана като представител на по-младото политическо поколение, решено да се бори с корупцията, получи 71 гласа от 82-ма присъстващи депутати, което означава, "че е избрана за президент на републиката", обяви Глаук Конюфца./БГНЕС, АФП

Прищина / Косово