В първата си книга д-р Любомир Талев разкрива важността от разделението на властите

Д-р Любомир Талев представи първата си книга „Разделението на властите и формата на държавното управление“ пред пълна зала в Централния военен клуб. Книгата на д-р Талев изследва един от основополагащите принципи на съвременната демократична и правова държава - този за разделението на властите, в контекста на формата на държавно управление, предаде репортер на БГНЕС.

“Това е първата ми книга, два пъти я пиша, защото това е докторската ми дисертация, която защитих успешно в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ преди три години, и реших, че сега е подходящ момент да я издам, тъй като от една страна са се изменили част от законовите положения, които разглеждам в нея, така че на практика я пренаписах, а от друга стана, темата става все по-актуална - тя е за разделението на властите и формата на държавно управление”, каза в интервю пред БГНЕС д-р Любомир Талев.

Д-р Талев отбеляза, че “от две години на практика се управляваме кажи речи еднолично от президент, и този принцип като че ли отстъпва на заден план, а от друга страна, все повече се засилват тезите, че е необходима смяна на формата на управление от парламентарна към президентска република”. “Основаната ми теза съм изложил в цитат на Чърчил на първата страница от книгата, и това е и именно, че парламентарната демокрация е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали, които са били изпробвани”, разкри той.

Според него, въпреки че в момента се нагнетяват такива настроения и се работи за това гражданите да загубят вяра в парламентаризма и в партиите, парламентарната демокрация е едно достижение на българския конституционализъм, което заслужава да бъде отстоявано.

По отношение на това дали книгата би била достатъчно разбираема за всеки читател, Талев посочи: “От една страна присъства юридическата терминология, от друга страна съм се постарал да обясня с много примери от българската и световната история и от политическия ни живот в последните 30 години, и вярвам, че и неспециалистите ще намерят нещо интересно в книгата”, категоричен е той.

Според него Конституцията трябва да се изучава и от учениците: “В нея от една страна са записани правата и задълженията на всички граждани, а от другата страна са описани правомощията на властите. Много е важно ние като граждани да подлагаме управляващите на граждански контрол, но за тази цел трябва да познаваме Конституцията”, подчерта той.

Д-р Талев обясни, че именно разделението на властите ограничава всяка от една от тях и пречи на диктатурата.

В книгата на д-р Любомир Талев са разгледани различните форми на държавно управление според приложението на разделението на властите или отсъствието на такова. Основният акцент на книгата е върху приложението на принципа в действащата Конституция на Република България, което е илюстрирано както с юриспруденцията на Конституционния съд, така и с примери от актуалната българска политическа практика. Книгата е насочена както към изучаващите науката Конституционно право, така и към действащите политици и гражданите, интересуващи се от политика и от начина, по който функционира държавата./БГНЕС