В памет на Милен Цветков - чешма ще напомня за ярката му личност

Чешма в памет на Милен Цветков беше открита в близост до мястото, където журналистът загуби живота си преди три години, предаде репортер на БГНЕС.


Константин Павлов, кметът на район "Лозенец", разказа пред БГНЕС, че преди около година и половина с него се свързва инициативният комитет с искане да бъде почетена паметта на Милен Цветков. "Но това далеч не беше единствената идея, идваха и други хора, които искаха да сложат под някаква форма паметен знак или нещо подобно. Разговаряхме с инициативния комитет и идеята за чешмата беше нещо, което е наистина доста подходящо в случая, защото Милен Цветков беше специален човек, който изисква и специално отношение", каза той.

Районният кмет подчерта, че тази чешма всеки ден ще служи на хората, всеки ден ще могат да си наливат вода от нея и това за него е един чудесен символ на ролята, която Милен Цветков играеше за всички. "Той е човек, който промени българската журналистика, българското гражданско общество, включително и това, че политиците стават сутрин в 5 – 6 ч., за да ходят на политически интервюта. Това е също част от наследството на Милен Цветков, така че аз съм сигурен, че той, ако ни гледа някъде отгоре, би бил щастлив, че именно по този начин го почитаме", заяви Павлов.

Журналистката Генка Шикерова каза пред БГНЕС: "Милен беше журналист, който обичаше професията си и беше свободолюбив."


Тя отбеляза, че чешмата е нещо, което остава. "Водата носи много позитивно усещане и емоции, с чистотата, с която я свързваме. И аз наистина се радвам, че вместо паметник, беше решено да се сложи чешма", подчерта Шикерова. Тя заяви, че единственото, за което се моли, е хората да мислят и да спрем да бъдем в ситуация, в която всяко чудо е за три дни.

Журналистката Миролюба Бенатова отбеляза, че Милен Цветков беше ярка личност, с шарен, труден характер. "Но ярките личности обикновено не са лесни хора. Беше изключителен професионалист", посочи тя и добави, че той никога не изневери на своята страст към новините, към политиката, към актуалните проблеми.

Бенатова подчерта, че тъжното е, че в последните години Милен Цветков нямаше работа. "Това е тъжното, че, всъщност, Милен се превърна в емблема, когато загина, и доста хора се упражниха върху неговата памет, опитвайки се да се изкарат радетели за свободата на словото, каквито не бяха и не са", каза още журналистката.


Народният представител Манол Пейков обясни, че инициативата за изграждането на чешмата в памет на Милен Цветков е на неговите колеги. "С мен се свърза Люба Ризова. Имаше инициативен комитет, в който бяха Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, други колеги, които са работили с Милен до последно, и ми казаха, че правят това усилие да съберат пари. Успели са да съберат част от сумата, помолиха ме да съдействам и буквално за 48 часа през социалните мрежи успях да разпространя информацията", разказа той и посочи, че има 165 дарения на обща стойност 15 хил. лв.

Пейков уточни, че чешмата струва малко под 10 хил. лв., като останалата сума ще бъде дадена на семейството на Милен Цветков. Той заключи, че една от целите чешмата да бъде поставена в близост до мястото на трагедията, е никога повече това да не се повтаря, както и защото Милен Цветков е човек, който трябва да остане в "колективното несъзнаване на българина". "Трябва да си спомняме за подобни светли хора, които се опитваха да променят средата около себе си. Мисля си, че това е нещото, от което най-много има нужда България в настоящето", каза още Пейков. /БГНЕС