В Панчарево и Кокаляне се надигнаха заради нерешените проблеми

Жителите на район Панчарево, които обявиха протестни действия заради нерешените проблеми с инфраструктурата и с експлоатационните дружества, които обслужват Столична община, блокираха движението по Самоковско шосе тази вечер, предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращите се събраха в уречения час - 16 часа, и минути по-късно спряха движението по пътя. Добре екипирани с плакати, на които се чете: "Протест срещу ЧЕЗ и безхаберието в Панчарево и Кокаляне”, “качествен цялостен ремонт на улиците Панчарево и Кокаляне!”, “Бойко, строителю, докога ще лазим в дупки”, хората поискаха отговори на битовите проблеми.

Галина Бел, която е председател на Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне, каза, че движението ще в блокирано поне до 18:30 часа. “Ние имаме уведомление за 3 часа. Ние ще пропускаме по някоя и друга кола. През половин час ще пропускаме по десетина коли", обясни тя организацията на протестините действия.

“Настояваме първо ЧЕЗ да си изпълнява задълженията по договор. Настояваме за рехабилитация на Самоковско шосе в най-скоро време, даже веднага. Настояваме за пътища за улици и тротоари в Панчарево и Кокаляне да бъдат рехабилитирани, защото те изчезват, няма ги, няма никаква достъпна среда за хората. Настояваме Софийска вода да вземе мерки и да сменя повече водопроводи, а не само да слагат скоби и да имаме постоянно аварии”, посочи тя.

Междувременно от администрацията на район “Панчарево” разпространиха позиция на районния кмет Николай Гюров.

"Като местен жител аз също бих искал всички проблеми да се решат веднага, но като разумен човек знам, че това е невъзможно. Затова с екипа ми работихме неуморно през изминалата година за решаването им. Някои резултати вече са налице, други предстоят.

Поставените от протестиращите проблеми са важни, но засягат предимно Кокаляне и Панчарево. На територията на район “Панчарево” има 10 села, сред които най-голямото в България - Лозен. Всяко от тях има своите проблеми и администрацията е отговорна за решаването на всички. Ресурсът, с който разполагаме, е ограничен. Той се разпределя според приоритетите, броя на населението и степента на неотложност", пише кметът Гюров.

Според него много от поставените въпроси не са от компетентността на районната администрация, а са в прерогативите на Столична община или на изпълнителната власт.

В няколко точки той отговаря на повдигнатите от гражданите въпроси така:

• рехабилитация на Самоковско шосе може да има само след като под него от експлоатационните дружества бъде положена инженерна инфраструктура. Водим преговори за това с АПИ и с дружествата. За да не сме свидетели отново на ремонти на ремонта.

• за канализацията търсим различни подходи, за да променим завареното състояние, при което селата в района нямат достъп до европейски средства. Преговаряме със СО и с държавата за включване на села от района в новите програми.

• по проблемите с ЧЕЗ: чести прекъсвания на електрозахранването, което причинява сериозни щети на жителите на района, аз подкрепям справедливите искания на хората, защото аз като потребител също съм потърпевш. Районната администрация съдейства на компанията в дейностите й по рехабилитация на мрежата. /БГНЕС