В Париж са арестувани 81 участници от "Колоната на свободата"

Парижката полиция арестува над 81 участници в съботния протест срещу ковид сертификаните, наречен "Колоната на свободата", съобщи днес телевизионният канал BFM, позовавайки се на прокуратурата.

„Според полицията в 06:00 часа парижко време (07:00 българско време) 81 протестиращи са в ареста“, отбеляза прокуратурата, като добави, че общо 97 демонстранти са били задържани в събота. Този ден полицията издаде 513 акта за хулиганство. Общо над 32 000 участваха в съботните демонстрации срещу санитарните мерки в цяла Франция, включително над 7500 излязоха по улиците на Париж. Демонстрантите поискаха премахването на пропуските за ваксини, които вече са задължителни във Франция за достъп до кафенета, музеи, както и за пътувания на дълги разстояния. Според телевизията в момента конвоите се насочват към Брюксел.

Във Франция от 24 януари беше въведен пропуск за ваксина за посещение на редица обществени места. Документът се издава при завършване на пълен курс на ваксинация (две основни инжекции с одобрени от ЕС лекарства и третата бустер). Към 10 февруари 53 млн. души в страната са получили две инжекции, повече от 37 млн. французи са получили бустер доза. /БГНЕС