В парламента дискутират правилната употреба на антибиотиците

По повод Световната седмица, посветена на правилната употреба на антибиотиците, Народното събрание ще бъде домакин на кръгла маса на тема „Антибиотиците: Използвайте отговорно“.

Форумът, който е под патронажа на Комисията по здравеопазването, ще бъде открит днес в зала „Изток“ на парламента.

На кръглата маса ще бъдат обсъдени стратегическите цели и мерки за борба с антимикробната резистентност, ползите за България от приемането и прилагането на Национален план за действие срещу антимикробната резистентност и от превантивни кампании за намаляване заболяванията, при които се налага лечение с антибиотик.

Форумът е организиран от Българското сдружение по иновативна медицина с подкрепата на Офиса на Световната здравна организация за България и Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието, храните и горите и Националния център по заразни и паразитни болести.

В кръглата маса ще участват председателят на Комисията по здравеопазването на Народното събрание д-р Даниела Дариткова, програмният мениджър за контрол на антимикробната резистентност в СЗО – офис Европа д-р Данило Ло Фо Уонг, ръководителят на Националния център по безопасност на храните към Българска агенция за безопасност на храните проф. Христо Даскалов, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев и главният експерт в Дирекция „Здравен контрол“ на Министерството на здравеопазването д-р Наталия Спиридонова. На форума са поканени представители на държавните институции, на Световната здравна организация, на съсловните организации в сферата на здравеопазването, на професионални и пациентски организации, водещи български медицински специалисти и експерти в областта на епидемиологията, инфекциозните болести и общественото здраве. /БГНЕС