В Пекин затварят училища заради нова вълна на COVID-19

Учениците в няколко пекински района се върнаха към онлайн занятията, след като властите призоваха жителите на някои от най-засегнатите райони да си останат вкъщи, поради увеличаването на заразените с COVID-19 в китайската столица и в страната.

Китай се бори с многобройни избухвания на COVID-19 от Джънджоу в централната провинция Хенан до Чунцин в югозападната част на страната и отчита за неделя 26 824 нови случая, което се доближава до върховите стойности за април. Регистрирани са и два смъртни случая в Пекин, в сравнение с един в събота, който беше първият в Китай от края на май.

Реклама - Превъртете, за да продължите

Докладване на реклама

Гуанджоу, южен град с население от близо 19 млн. души, който се бори с най-голямата от последните епидемии в Китай, нареди петдневно блокиране на района Байюн, който е и най-населеният. Бяха затворени ресторанти и нощните клубове и театри в Тианхе, където се намира главният бизнес район на града.

Последната ковид вълна подлага на изпитание решимостта на Китай да се придържа към корекциите, които направи в политиката си за нулев ковид, която призовава градовете да бъдат по-целенасочени в мерките си за затягане на контрола и да се въздържат от пълно блокиране, което задушава икономиката и разочарова населението./БГНЕС, Ройтерс