В полунощ приключва предизборната кампания в Северна Македония

След часове ще приключи предизборната кампания за изборите 2 в 1 в Северна Македония на 8 май, предаде репортер на БГНЕС.

Кампанията за президентския вот стартира веднага след първия тур (24 април), а двадесетдневната кампания за парламентарните избори на 18 април.

В полунощ започва предизборната тишина. Тя ще приключи със затварянето на секциите на 8 май в 19:00 ч. местно време (20:00 ч. българско).

Утре (7 май) ще могат да гласуват диаспората, болните и немощните, затворниците и хората в старчески домове.

Политическите партии и коалиции днес слагат край на своите кампании. Основното им послание е гражданите да излязат и да гласуват както на президентските, така и на парламентарните избори.

„ЗНАМ е демократична партия и аз призовавам гражданите да гласуват за своя кандидат по собствено убеждение. Приоритетът в този момент, за да се избегне политическа криза, е изборът на президент и затова призовавам за възможно най-голяма активност“, каза Максим Димитриевски от партия ЗНАМ.

Не е ясно как ще се представят партиите на албанците, които нямат свой кандидат на втория тур на изборите за държавен глава. Кандидатите за държавен глава Буяр Османи и Арбен Таравари събраха общо около 200 000 гласа на първи тур.

„Гражданите са свободни да решат кого ще подкрепят на втори тур и ние нямаме абсолютно никакво намерение да им налагаме решение. Това е същността на демокрацията. Гражданите трябва да вземат информирано решение“, заяви Буяр Османи от Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ и коалиция „Европейски фронт“.

„Вятърът на промяната духа, ние го усещаме“, каза Изер Маджити от Коалиция „Вреди“, която е оглавявана от Таравари.

ВМРО-ДПМНЕ вече се самообяви за победител на парламентарните избори след добрия резултат на своя кандидат Гордана Силяновска-Давкова на първия тур на президентските избори (24 април).

„Гражданите ще имат възможност да избират между унизена, ограбена, опустошена Македония и горда, достойна Македония, в която законите важат еднакво за всички. Приканвам ви всички да излезем и да гласуваме заедно“, каза Драган Ковачки от ВМРО-ДПМНЕ.

Социалдемократите, които претърпяха удар на 24 април, през изминалите дни апелираха гражданите да внимават как гласуват на 8 май и да си помнят 11-годишното управление на ВМРО-ДПМНЕ.

„Всеки глас е ценен. Историята ни показва, че изборите се печелят или губят с малка разлика, но с големи последствия. Ето защо всеки един от вас е важен, за да продължим по пътя си към Европейския съюз. Нека не си позволяваме да се отклоняваме от това, което сме градили заедно и внимателно в продължение на седем години. Вашето желание за европейски стандарт и качество на живот е най-важното“, каза Фатмир Битичи от СДСМ.

В сряда, 8 май, гражданите ще избират между Стево Пендаровски и Гордана Силяновска-Дъвкова за президент на държавата. За 120 места в парламента ще се борят 17 коалиции и политически партии.

Изборите започват в 7.00 ч. местно време (8:00 българско) и приключват в 19.00 ч. (20:00 българско). Отворени ще бъдат 3480 избирателни секции. Очаква се резултатите от вота да станат известни най-късно в полунощ. /БГНЕС