В последния ден на 48-то НС партиите разбраха, че трябва да работят заедно

Указите на президента Румен Радев, с които днес бе разпуснато 48-то НС и бе назначено ново служебно правителство, ускориха края на последния ден от работата на Народното събрание. Всяка парламентарна група прочете финална декларация със своеобразен отчет за политическата обстановка и опитите за създаване на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

„В началото на 48-то НС ГЕРБ-СДС пое ангажимент за работещ кабинет, а беше ясно, че съставянето на правителство ще изисква консенсус. Ние бяхме готови за такъв консенсус и преминахме през предложения за всякакъв тип кабинет, но срещнахме отказ от конструктивна работа от останалите ПГ“, заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. „Разчитахме на подкрепа най-вече от страна на ДБ, чиято роля можеше да бъде ключова за решение на политическата криза, но те избраха друг път.

Десислава Атанасова

Политическата криза може да бъде решена с категорична смелост, и с политически капацитет. Липсата на тези две неща са и причините за тежката ситуация, в която се намираме през последните години, през които се опитваха с държавния репресивен апарат да ни поставят в изолация. Днес, в последните дни на 48-то НС, можем да кажем, че ГЕРБ-СДС е устойчив и незаобиколим фактор, намиращ се в центъра на политическия процес. Благодаря на всички наши симпатизанти за конструктивната подкрепа, ще продължим да се борим за България“, заяви още Атанасова.

Андрей Гюров

„Това НС ще остане като парламент на хартията, на "промените в Изборния кодекс", с които се узакониха законовите злоупотреби“, заяви лидерът на ПГ на ПП Андрей Гюров. „Сред работата на 48-то НС не бяха приоритетите: съдебната реформа, Шенгенското пространство, Еврозоната, повишаването на стандарта на гражданите. Сега е време за смелост- предстои ни да посочим цели, да знаем къде отиваме и какви са стъпките за тях. Желанията на гражданите са справедливост, достойни доходи и предвидимост. Вярваме, че нашето обществото е силно, че то няма колебания за посока. Ние сме с гражданското общество, няма да се откажем, и с надежда за промяна ще продължим напред“, заяви още Гюров.

Мустафа Карадайъ

От името на третата политическа сила - ДПС, лидерът й Мустафа Карадайъ прочете декларация. „Няма как да сме равнодушни с поредния неуспех да се реши политическата криза в страната. Такава криза най-новата ни история не помни. В същото време можем да погледнем на тази криза като възможност да видим поуките и да направим правилния избор по пътя“, заяви Карадайъ. „В началото на 48-то НС се дадоха заявки за постигането на консенсус - днес е добре всеки честно да оцени своите действия, дали е направил всичко, за да има кабинет. Гражданите искаха работещо правителство и това не успя, поради липсата на диалог, поради личните партийни интереси на депутатите. Политиката преди всичко е отговорност, нека основите на предстоящата предизборна кампания са компетентност и здрав разум в името на просперираща България“, заяви още Карадайъ.

Костадин Костадинов

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов новите избори са нова възможност за България. „Приветстваме възможността за пети поправителен изпити. Все пак това НС прие две знакови решения - предоговаряне на ПВУ в сектора "Енергетика", както и ясното заставане зад националната кауза и защитата на българския народ в РСМ“, заяви още Костадинов.

Корнелия Нинова

Според лидера на БСП Корнелия Нинова войната в Украйна е една от причините за липса на диалог. „Разбра се, че който е „за“ войната, е евроатлантик, а този, който е „за“ мира, е обявен за предател. Вторият проблем, който ни противопостави, е разделението статукво-промяна, но някои не разбраха, че не може да си в два парламента и да казваш, че си промяна. Чекмеждета, NEXO, GEMCORP и други теми белязаха парламента, вместо да се решават проблемите с корупцията. Това бяха и факторите за неуспех на това НС“, изтъкна още Нинова.

Христо Иванов

„Парламентарната република трайно започна да мутира в квази президентски модел. Проблемът, че властта се упражнява в границите на закона е фундаменталния фактор за невъзможността на смислен диалог, трябва да гарантираме законността, за да излезем от кризата“, заяви съпредседателят на ДБ, Христо Иванов.

Стефан Янев

А Стефан Янев, лидерът на най-малката ПГ в 48-то НС, уточни, че в парламента е трябвало да бъде медиатор между разгневени младежи, които се бунтуват. „В опита на трупане на политически имидж не се решаваха важните въпроси за гражданите. Трябват силни мъже, а не такива, които сутринта си гладят ризите за сутрешните предавания. Трябва отговорност от депутатите, за да има сигурност, стабилност и солидарност за решаване на парламентарната криза, защото нямаме право да пилеем времето на хората“, заяви още Стефан Янев.

Вежди Рашидов

"Ето, че дойде края на 48-то НС. Приех решението да бъда председател на НС, за да дадем спокойствие на обществото, но всички ние трябваше да се замислим дали рушим или съзидаваме“. С тези думи Вежди Рашидов официално прати 48-то Народно събрание в историята.

„Някога и аз като вас се втурнах в това занимание, готов да създавам с надежда, едва ли не да обърна света. Започнах реформи, сторих театри, крепости, връщах антики от най-далечни земи, прекарах дни и нощи в преговори да представя таланта ни в най-добрите зали, да запазим спокойствието и границите си и така всеки ден до днес. Дали успях, не съвсем, всеки ден чувам тътена на въпроса – И какво от това? Знаех, че в политиката посрещат с цветя и изпращат с камъни, зная, че всеки един от нас ще плати тази цена, но ние сме длъжни да запазим мечтите си, да потиснем страстите си и да забравим за сметките, за рейтингите, и да помислим какво остава след нас на тази земя. Апелирам всички вас: вижте хората, които са ви издигнали, замислете се и дайте разум в бъдещето, защото народът чака решения от нас. Молим се следващите избори да донесат повече сигурност, надежда и единение, дано утрото е по-мъдро от вечерта, народът има нужда от нас“, завърши Рашидов. /БГНЕС