Въпреки антибългарската истерия, намаляват противниците на френското предложение в РСМ

Въпреки агресивната антиевропейска и антибългарска кампания срещу противниците на т.нар. "френско предложение" в РС Македония рязко намалява. Това сочат данните от последното социологическо проучване на Международния републикански институт на САЩ (IRI) в Скопие, предаде репортер на БГНЕС.

Ламбе Алабаковски пали Френското предложение на митинг в Скопие

В средата на миналата година, когато стана ясно предложението на френското председателство на ЕС противниците му в западната ни съседка бяха над 80 на сто, а според последното проучване те са около 56 на сто.

Трябва да се отбележи, че "35 на сто от запитаните подкрепят промяна на Конституцията и вписването на българите в нея".

В случая е необходимо да се припомни, че от месец юни насам в РСМ се води брутална анти-европейска и анти-българска кампания. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, заедно с просръбската и проруска формация "Левица" организира протести и блокади в столицата срещу предложението на Париж. В центъра на Скопие дори бе символично "изгорено френското предложение" от певеца Ламбе Алабаковски, който "се прочу" с подпалването на българския клуб в Битоля "Иван Михайлов".

През последните месеци в медиите, включително и в държавните, почти ежедневно има "анализи и коментари", срещу "циничната, престъпна, лицемерна европейска политика, която подкрепяла фашистките искания на България". Стотици са публикациите за последните 6 месеца, които очевидно безуспешно, внушават на гражданите, че не трябва да има промяна на Конституцията и вписването на българите в нея.

Френското предложение предвижда, освен вписването на българите като държавотоворен народ в Конституцията на РСМ, но и изпълнение на всичко записано в протоколите, разкриването на истината за преследването и избиването на всички борци за независима Македония след 1919 г., спиране на езика на омразата, включително и премахване на фалшификациите относно миналото.

Кореспондентът на БГНЕС от Скопие отбелязва, че в страната не се дава масово публичност на тези данни, за които през месец декември в телевизионно интервю загатна президентът Стево Пендаровски.

В последното си интервю преди заминаването си от Скопие германският посланик Анке Холщайн пред вестник "Независим" открито предупреждава местните политици, че "промяната на Конституцията" и френското предложение нямат алтернатива" за РС Македония. /БГНЕС