В редица области учениците от 5 до 12 клас учат онлайн

От днес, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 часа. Новите мерки влизат в сила в още няколко области.

В столицата се преустановява присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март.

В същото време Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планирани за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

Маските на пазари и тържища са задължителни както в София-град, така и в София област.

Въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V до ХІІ клас от образователните институции в Софийска област и в Смолянска област.

Големите ученици си остават вкъщи и в Плевен и Варна, но от понеделник, 15 март. Децата ще учат онлайн и в Добрич от понеделник.

В Благоевград, Бургас и Ямбол мерките вече са в сила. Във Велико Търново временно се забранява провеждането на фестивали и празници, както и функционирането на пазари и тържища с оглед ограничаването на струпването на много хора на едно място.

Заедно с това се преустановяват всички групови извънкласни дейности и занимания по интереси, включително екскурзиите. Само учениците от първи до четвърти клас остават с присъствено обучение и имат възможност да посещават занималня.

Засилва се контролът при провеждане на културно – масови мероприятия, като организаторите са отговорни за спазване на противоепидемичните мерки, след съгласуване с РЗИ-Софийска област. Лечебните заведения за болнична помощ да са в готовност при достигане на заболяемост над 500 на 100 000, за преустановяване на плановата оперативна дейност и разкриване на допълнителни легла за COVID-19.

Задължително изискване за носене на защитни маски за лице на пазари и тържища както в София-град, така и в София обалст са задължително и на открито до 26 март.

Забраняват се свижданията и посещенията в лечебните заведения. На този етап няма да се преустановяват плановите операции в болниците в Добрич и Балчик, където има разкрити COVID отделения, но обстановката ще се следи непрекъснато и ако се наложи, ще бъдат спрени.

На 12 март в полунощ влизат в сила по-строги мерки и за всички граждани на областта – маските са задължителни вече и при посещения на пазари и тържища на открито.

Детските градини няма да се затварят, но се препоръчва на родителите да не водят децата си там. Спират се плановите операции и плановия прием в местната болница. Въвежда се специален коридор за пациенти със симптоми на COVID-19. В областта се въвеждат рестрикции, но няма да се ограничава работното време на заведенията. А кметовете по места трябва да ограничат масовите мероприятия, в това число събирането на много хора на предизборни събрания. /БГНЕС