Върховният касационен съд заседава по „Суджукгейт”

Днес Върховният касационен съд ще заседава по добилото популярност дело като „Суджукгейт”. Докладчик по него е Теодора Стамболова.

Делото е образувано по протест и по жалби от подсъдимия Живко Мартинов, бивш депутат от ГЕРБ, от защитниците му и от частния обвинител и граждански ищец Антон Проданов срещу решението от 5 октомври 2021 г. на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

Мартинов бе осъден за това, че е принудил чрез заплашване добричкия бизнесмен Проданов да му предостави 1 тон суров суджук. Процесът тръгна в края на месец февруари 2019 година.

В касационните жалби на Мартинов и на неговите защитници искат оправдаване на подсъдимия, алтернативно – отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане или намаляване на размера на наказанието.

Частният обвинител и граждански ищец пък иска отмяна на атакувания съдебен акт в оправдателната му част и в частта, с която е отхвърлен предявеният граждански иск, и увеличаване на наложеното на подсъдимия наказание, налагане на наказанията „глоба“ и „конфискация“, както и уважаване на гражданската претенция.

Прави се искане за отмяна на въззивния съдебен акт и връщане на делото за ново разглеждане. /БГНЕС