Върховният съд на Великобритания ще се произнесе възможно най-скоро относно Шотландия

Върховният съд на Великобритания заяви, че ще се произнесе възможно най-скоро относно законността на провеждането на референдум за независимост в Шотландия през следващата година без съгласието на Лондон.

Председателят на съда Робърт Рийд заяви пред адвокатите, представляващи Лондон и Единбург, че съставът от петима съдии ще се произнесе "възможно най-скоро".

По-рано Рийд беше заявил, че решението ще отнеме "няколко месеца".

Националистическото правителство на първия министър Никола Стърджън в Единбург иска да проведе гласуване по този въпрос през октомври следващата година.

Адвокатите на шотландското правителство искат съдиите да се произнесат относно правата на автономния парламент, ако Лондон продължи да блокира гласуването.

ШНП на Стърджън се кандидатира на парламентарните избори в Шотландия през 2021 г. с обещанието да проведе правно валиден референдум, след като отшуми кризата с Ковид.

Сега тя иска да продължи, но правителството на Обединеното кралство, което трябва да даде одобрение съгласно Закона за Шотландия от 1998 г., не е дало разрешение.

Шотландското правителство се стреми да създаде своя собствена правна рамка за нов вот, като твърди, че "правото на самоопределение е основно и неотменимо право".

Лондон обаче твърди, че Шотландия не може да действа едностранно по "запазен" въпрос, засягащ конституционното устройство на Обединеното кралство като цяло, където правителството в Лондон има влияние.

Джеймс Иди, представляващ правителството на Великобритания, заяви в съда, че е "очевидно", че шотландският парламент няма правомощия да приема закони по такива въпроси, защото те са от "решаващо значение за държавата като цяло".

Правният представител на шотландското правителство Дороти Бейн заяви, че това е "несправедливо" и тя е поискала от Върховния съд да се произнесе по правния въпрос, след като го разгледа "подробно".

На последния референдум през 2014 г. 55% от шотландците гласуваха с "не" на отцепването.

Но това се случи преди Брекзит, срещу който гласуваха повечето жители на Шотландия. На парламентарните избори също за първи път бяха избрани мнозинство от депутати, подкрепящи независимостта.

Ако бъдат осуетени в съда, партията планира да превърне следващите парламентарни избори, които трябва да се проведат най-късно до януари 2025 г., във фактически референдум, като води кампания по един-единствен въпрос. /БГНЕС, АФП

Лондон / Великобритания