В РС Македония започва дебата за избор на ново правителство в парламента

Днес парламентът на РС Македония ще проведе заседание, по време на което ще бъде обсъден и гласуван съставът на новото правителство, предложено от Димитър Ковачевски. То ще се състои от 21 министри, предаде БГНЕС.

СДСМ и коалицията ще имат 12 министри, ДСИ 6, а „Алтернатива” – трима.Новият кабинет ще има един министър повече – министър без портфейл, който ще бъде от квотата на „Алтернатива”.

Предложеният от Ковачевски кабинет включва следните министри:

Вицепремиер за борба срещу корупцията – Славица Гърковска

Вицепремиер за икономическите въпроси – Фатмир Битичи

Вицепремиер за европейските въпроси – Боян Маричич

Министър за политическата система и отношенията между общностите - Артан Груби

Министър на отбраната – Славянка Петровска

Министър на външните работи – Буяр Османи

Министър на вътрешните работи – Оливер Спасовски

Министър на правосъдието – проф. д-р Никола Тупанчевски

Министър на финансите – Фатмир Бесими

Министър на икономиката – Крешник Бектеши

Министър за земеделието – Люпчо Николовски

Министър на труда и социалната политика – Йована Тренчевска

Министър на културата – Бисера Костадиновска-Стойчевска

Министър на транспорта и комуникациите - Благой Бочварски

Министър на здравеопазването – Беким Сали

Министър на образованието и науката – Йетон Шакири

Министър на информационното общество и администрацията – Адмирим Алити

Министър на околната среда и пространственото планиране – Насер Нуредини

Министър на местното самоуправление – Горан Милевски

Министър без ресор, отговарящ за диаспората – Джемаил Чупи

Заседанието на парламента за избор на ново правителство е насрочено за 15 януари, събота, за 11:00 часа. Дебатите във връзка с избора на правителство може да продължат най-много два дни, а съставът на кабинета трябва да се гласува след това, т.е. най-късно до 24:00 ч. на втория ден (до полунощ в неделя).

Съгласно Устройствения правилник на парламента, кандидатът за министър-председател представя програмата и предложението за състав на правителството по време на заседанието, на което ще се гласува за него. Гласуването се извършва след цялостното представяне на състава на правителството с явно гласуване.

Правителството се смята за избрано, ако за него са гласували мнозинството от общия брой депутати в парламента. То встъпва в длъжност деня на избирането си.

БГНЕС припомня накратко събитията, довели до избора на ново правителство.

Длед катастрофалната загуба на местните избори на 31 октомври премиерът на РС Македони и лидер на СДСМ Зоран Заев обяви, че ще се оттегли не само от лидерския пост в управляващия Социалдемократически съюз, но и от поста на министър-председател. На 12-ти декември досегашният заместник-финансов министър Димитър Ковачевски бе избран за председател на СДСМ. На 22 декември Зоран Заев изпрати оставката си като премиер на председателя на парламента Талат Джафери, а на няколко дни по-късно, на 29декември, президентът Стево Пендаровски връчи мандат на Димитър Ковачевски за съставяне на правителството.

В новия коалиционен кабинет се включи още една албанска формация - "Алтернатива" на Африм Гаши.

Основен приоритет на правителството ще бъде справянето с енергийната криза в страната, която е европейска енергийна криза и се усеща и в РС Македония. Вторият приоритет е запазване на стандарта на живот на гражданите и на компаниите в светлината на икономическата криза, която е следствие от енергийната криза. На трето място е изпълнението на целите по отношение на големите инфраструктурни проекти, одобрени от бюджета за 2022 г., както и от законовите решения, одобрени през декември от парламента.

При връчването на мандата за съставяне на правителството Ковачевски призова сънародниците си за обединение и за преодоляване на различията.

„За нас патриотизмът не е празна дума и тупане по гърдите. Това не е и национализъм, нито пък разправии със съседите, нито пък ново минало, което ни предлагат. За нас патриотизмът означава да направим нещо за страната ни. Да гарантираме бъдещето на нашите деца. Да увеличим заплатите. Да защитим онеправданите и с кураж да решаваме най-горещите проблеми в държавата", каза Ковачески. /БГНЕС