В РСМ е обявен търг за изпълнител на част от жп линията Крива паланка-границата с България

Обявен е търгът за изпълнител на третия участък от жп линията Крива паланка-границата с България, съобщи телевизия a1fn.mk

Паралелно тече процесът по избор на надзорен инженер и консултант за техническа помощ на инвеститора (ЖРСМ Инфраструктура).

„Очаква се през първото тримесечие на 2024 г. да бъде избран консултант за техническа помощ, през второто тримесечие - надзорен инженер, а през третото тримесечие на 2024 г. да приключи тръжната процедура за избор на изпълнител. Според този график дейностите на терена ще започнат през 2025 г., като повече подробности ще бъдат налични след одобрението на динамичния план на изпълнителя“, каза ЖРСМ Инфраструктура пред агенция МИА. Процедурата по отчуждаване за този участък е в ход, като до момента са изпълнени 60 процента, предимно в селските райони. Вече са осигурени средства в размер на 560 млн. евро като прогнозна стойност за този участък. Освен това безвъзмездната помощ е 61 млн. евро от компонента на ИПП, 149 млн. евро от VBIF и два заема от ЕБВР и ЕИБ по 175 млн. евро.

През следващата година ЖРСМ Инфраструктура съобщава, че ще продължи с извършваните строителни работи по двата участъка от източната част на Коридор 8, на участъка Куманово–Беляковце и на Беляковци–Крива паланка. Министерството на транспорта и съобщенията и ЖРСМ Инфраструктура казват, че по първите два участъка от железопътната линия към България работите протичат съгласно утвърдените динамични планове на изпълнителите Gülermak и Strabag. Участъкът от Куманово до Беляковце е над 45 процента изграден и Министерството на транспорта очаква да бъде отворен за движение през октомври следващата година.

За втората фаза от Беляковце до Крива Паланка напредъкът на работата е над 18 процента, там изпълнителят е преодолял всички предизвикателства и според договорния срок очакваме да бъде завършен през февруари 2026 г., съобщи Министерството на транспорта за МИА. Инвестицията за първите две фази е около 200 милиона евро.

За изграждането на западната част на жп линията по Коридор 8 е създадена работна комисия, която работи по процедурите за изграждане и на тази част на жп линията. Предвижда се да се реализира на две фази, от Кичево до Струга и от Струга до границата с Албания.

В момента комисията работи по кандидатстване за безвъзмездни средства към KONECA, които ще са необходими за извършване на ревизията на основния проект, информират от Министерството на транспорта.

МФ работи по преговори с международни институции за финансиране на изграждането на този западен коридор, съобщават от ресорното министерство. Трите проектирани участъка от източната страна на Коридор 8 са с обща дължина 89 километра (от Куманово до Беляковце 31 километра, от Беляковце до Крива паланка 34 километра и от Крива паланка до границата с България 24 километра). Проектираната железопътна линия по западния фланг на участъка от Кичево до границата с Албания е 63 километра. /БГНЕС