В Румъния ще бъде разположена първата бойна групировка на НАТО

Първата постоянна бойна група на НАТО в южната част на източния фланг на алианса под командването на Франция ще бъде разположена в Румъния. Увереност в това изрази зам-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в интервю за телевизионния канал Digi 24.

"Следващата седмица ще има много важна среща на министрите на отбраната на НАТО", каза той. "Аз съм оптимист, че ще можем да вземем съвместно решение за създаването на бойна група на НАТО в Румъния, този път постоянна, ръководена от Франция… Очакваме редица други съюзници да допринесат за постоянното присъствие на НАТО тук, в Румъния."

Джоана обясни, че след 2014 г. НАТО реши да създаде четири такива бойни групи в три балтийски държави и в Полша. Полският е воден от американците, естонският от британците, латвийският от канадците, а литовският, който отпразнува пет години съществуване, се ръководи от Германия и включва военни от шест или седем страни от НАТО .

„Сега за първи път в Черноморската зона НАТО създава връзка на нивото на Балтийско море–Черно море, тук ще имаме бойна група на НАТО“, продължи зам-генералният секретар на НАТО. Размерът й ще бъде сравним с групировките в Балтийската зона. Възможно е други страни от Черноморската зона или Централна Европа да поискат такива бойни групи. Днес Румъния е единствената (държава), която е проявила интерес и тя вероятно ще я получи (групировката) следващата седмица". /БГНЕС

Категории: