В САЩ искат да премахнат Telegram от Google Play

Ръководителят на американската неправителствена организация „Коалиция за по-безопасна мрежа“ и бивш посланик на САЩ в Мароко Марк Гинсбърг заведе дело срещу корпорацията Alphabet с искане тя да премахне Telegram от магазина си с приложения Google Play.

Гинсбърг твърди, че Telegram се използва за разпространението на заплахи и координация на насилническите действия на расистка основа, по-конкретно преди полагането на клетва от новия президент Джо Байдън и след убийството в Минеаполис на афроамериканеца Джордж Флойд от бял полицай.

„Google не предприема никакви действия срещу Telegram, подобни на действията срещу услугата за микроблогинг Parler, за да принуди Telegram да подобри своята политика на модериране на съдържанието“, се посочва в иска, който е цитиран от агенция „Блумбърг“.

Parler беше премахнат от магазините за мобилни приложения на „Епъл“ и Google заради неговата предполагаема роля при координирането и подстрекаването на бунтовете в САЩ на 6 януари, когато беше нападнат Капитолия.

На 17 януари „Коалицията за по-сигурна мрежа“ вече заведе аналогичен иск срещу компанията „Епъл“.

Основателят на Telegram Павел Дуров заяви миналата седмица, че модераторите на месинджъра са блокирали стотици публични призиви към насилие по време на безредиците в САЩ. /ТАСС