В Шишковци показват България, която носим в сърцата си

Шарената балканска черга се спусна и обви с колорита си кюстендилското село Шишковци. Стотици се стичат от цялата страна, за да се докоснат до занаятите и фолклора – българското, което носим в сърцата си, предава кореспондентът на БГНЕС за региона.

В селото, в което е творил художникът Владимир Димитров-Майстора, днес започна деветото издание на "Балканска черга" – фестивалът на майсторската скара, домашната ракия, фолклора и занаятите.

"Все повече заряд има в тази черга, това е - съседните ни страни като Северна Македония, Сърбия, Гърция, Турция да бъдем заедно на тази шарена балканска черга. Това е колоритът, дошъл от някога при нас, затова трябва да го съхраним и запазим за бъдещите поколения, защото именно това е България, която носим в сърцето си“, каза пред БГНЕС организаторът на фестивала Борислав Крумов.

Във фестивала участват фолклорни състави от цялата страна, както и гости от съседните Балкански страни, има хора от Израел и от други кътчета на света.

Заради непосилната цена от 1500 лева, определена от БАБХ, пропадна идеята на организаторите от Сдружение „Роден край“ да покажат кравата Пенка, преминала в съседна Сърбия и отървала ножа най-вече заради застъпничеството на хора от цяла Европа. Затова вместо кравата Пенка от съседното на Шишковци село Копиловци, до паметника на Майстора акостира нейна снимка сред бали слама.

Фестивалът „Балканска черга“ продължава още два дни – и в неделя, и в понеделник. /БГНЕС