В Синагогата почетоха паметта на големия хуманист и писател Анжел Вагенщайн

Както повелява еврейската традиция, 30 дни след кончината на някого, множество хора се събраха на поклонение в Централната софийска синагога, за да отдадат почит към паметта на големия хуманист, писател, кинодеец и общественик Анжел Вагенщайн, предаде репортер на БГНЕС.


Председателят на Шалом Александър Оскар каза, че днес са се събрали, за да отдадат почит на една личност, която е отдала живота си на борбата с човеконенавистните идеологии. “През думите успяваше да повлияе на хората да помнят уроците на историята. Сигурен съм, че всеки един от нас и нашите деца ще запомни уроците, дадени от Анжел Вагенщайн и ще пазим духа и неговото наследство живо в нас”, каза той.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив в семейство на сегарадски евреи. Той прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството му се връща


Вагенщайн участва и в съпротивително движение по време на Втората световна война. Включва се активно в дейността на антифашистка бойна група и впоследствие е въдворен в „еврейски трудов лагер“ в Македония. Той успява да избяга от лагера и става комунистически партизанин. След бойна акция е арестуван и осъден на смърт през 1944 година, но при бомбардировките над София затворът е частично разрушен, а затворниците са преместени в сливенския затвор, което забавя изпълнението на присъдата, а смяната на властта в България го спасява.


Той е автор на 50 сценария за филми – игрални, документални и анимационни. От 1950 г. става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Филмът по негов сценарий „Звезди“ от 1959 година на режисьора Конрад Волф е удостоен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан. Сред най-известните му сценарии са тези за филмите „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“ и „След края на света“.

През 90-те години се отдава на писателска дейност и публикува романите „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, последните два с международни отличия. Книгите му са преведени на много езици, включително френски, английски, руски, немски, испански и италиански.

Анжел Вагенщайн завещава пленителен разказ за мътния въртоп на една преломна епоха, за пъстротата на човешките характери и за краха на илюзиите, за сложния възел на живота, който е безсърдечно кратък, а човешката надежда – неутолима. /БГНЕС