В Скопие преследват известния писател Ким Мехмети за обида на "македонския народ"

Срещу един от най-известните македонски писатели и публицисти Ким Мехмети е започнало разследване поради "подигравка срещу македонския народ", предаде БГНЕС.

Ким Мехмети

Делото е образувано по сигнал на лидера на екстремистката партия "Левица" Димитър Апасиев, която се обявява срещу ЕС и НАТО и за сближаване с Евразийския съюз. Тази формация има отрицателно отношение към Договора за приятелство с България и Преспанското споразумение.

Според Апасиев със своите писания "Ким Мехмети се подигравал с македонския народ и по този начин е извършил престъпления по чл.179 от Наказателния кодекс". На 13-ти януари 2022 година Мехмети трябва да се яви в прокуратурата в Скопие за разпит, в качеството му на „заподозрян за извършването на престъпление", се казва в призовката изпратена до известния македонски публицист и писател.

"Съдът и прокуратурата се справят с най-големия престъпник на Македония - Ким Мехмети?! Кой казва, че в Северна Македония няма правосъдие и че съдебните институции не са ефикасни? След като държавата спечели битката срещу престъпността и кражбите започна битка срещу нас, които "обиждаме" македонския народ, който е защитаван от партията известна с името "Левица". Не знам защо, но се чувствам горд от факта, че съм обвинен от "Левица", партията която вони от антиалбанизъм и ме кара да повръщам всеки път когато чуя нейното име. В днешна Македония, където пред целия свят може да скандираш "Смърт на албанците" и "Само мъртвият албанец е добър албанец" и да бъдеш аплодиран, накрая и аз се озовах там, където ми е мястото - пред прокурорите и съда на тази страна", каза Мехмети по повод на обвинението срещу него.

Само преди десетина дни в интервю пред БГНЕС Мехмети заяви, че "РС Македония и македонците все още са роби на сръбските политически възприятия, в чиято основа стои, че за държавата са вредни само албанците и българите". "В РС Македония „Дълбоката държава“ не е Македония, а е Сърбия. РСМ все още е политически филиал на Белград. Това е руско-сръбска концепция, която се реализира успешно на Балканите. Държавните институции в РС Македония работят за управляващите партии, а не за гражданите. Партиите се превърнаха в търговски фирми. И албанци, и македонци не чувстват страната като своя. РС Македония гние отвътре", каза още Ким Мехмети, чиито книги са преведени в десетки държави по света, включително и в България. /БГНЕС