В Скопие забраняват употребата на името Иван Михайлов

Комисията за употреба на имената на личности взе отрицателно становище и изрази негативно мнение за употреба на името Иван Михайлов от страна на сдружението „Иван Михайлов“ в Битоля, предаде репортер на БГНЕС.

Взетото отрицателно становище за използване на името Иван Михайлов от Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля ще бъде изпратено до Министерство на правосъдието, което ще трябва да вземе решение на база на становището на Комисията. Това е първата стъпка към забраната за съществуване на сдружението „Иван Михайлов“.

Използването на името на личността на Иван Михайлов като наименование на сдружение е оценено от Комисията като „провокация за националното чувство на македонския народ“, имайки предвид, че става въпрос за личност, „която е с фашистка идеология, отричаща съществуването на македонския народ, а същевременно с това предизвиква нетърпимост и омраза в македонското общество“, пише в диспозитива на решението на Комисията за употреба на имената на личности, ръководена от проф. доктор Сашо Цветковски, член-кореспондент на МАНУ.

В Комисията участват петима души – по един от министерствата на правосъдието и на културата, един от Института по национална история и двама представители на Македонската академия на науката и изкуствата (МАНУ).

БГНЕС припомня, че съгласно Закона за сдруженията и фондациите, който беше приет по съкратена процедура през ноември 2022 г., българските клубове са длъжни да подадат заявление за пререгистрация или рискуват заличаване. Срокът за подаване на искането изтече на 16 февруари.

От Централния регистър на МВР тогава потвърдиха, че на 10 февруари е подадено писмо с искане за хармонизиране на дейността на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис Трети” – Охрид и че процедурата е в ход. Няма подадено искане от сдружение "Иван Михайлов" от Битоля. Председателят на сдружението в Битоля Люпчо Георгиевски заяви, че нямат намерение да се пререгистрират и са предприели определени правни действия.

"Ще си потърсим правата в съда, ако ни заличат от Централния регистър. И ако съдът в РСМ не ни даде правата, ще ги потърсим в Европейския съд по правата на човека в Страсбург," заяви Георгиевски.

Съгласно промените в Закона за сдруженията и фондациите, на граждански сдружения, фондации и политически партии се забранява за използват имена, прякори или псевдоними, които са свързани с фашизъм, нацизъм и геноцид, Третия райх и т.н. Законът има обратно действие и се отнася за вече регистрирани сдружения и фондации и предвижда онези, които не се съобразят измененията, да бъдат заличени от регистрите след решение на министъра на правосъдието.

Тогава българското МВнР изрази безпокойство от гласуваните промени те в законите за сдруженията и фондациите и за политическите партии в македонския парламент, като оцени, че „измененията целят дискриминация и ограничаване правото на сдружаване на българите в Северна Македония, защото има едностранчиво тълкуване на историческите факти“.

БГНЕС припомня още, че през 2001 г. с подобни мотиви Скопие забрани сдружението "Радко" (Радко е псевдоним на Иван Михайлов – бел.ред.), като по-късно Европейският съд по правата на човека се произнесе по въпроса с осъдително за РСМ решение, заявявайки че "наименуването на сдружение на лице, което е било негативно възприемано от мнозинството от населението само по себе си не може да се счита за осъдително или да представлява заплаха за обществения ред". /БГНЕС