В Стокхолм и Осло връчиха Нобелите, носителката на наградата за мир е в затвора

Шведския крал Карл 16-и Густав връчи днес Нобеловите награди за литература, медицина, физика, химия и икономика за 2023-та година. Всяка награда е съпроводена от парично възнаграждение от 11 милиона шведски крони или около един милион американски долара. По традиция отличията се връчват на годишнината от смъртта на основателя на наградите Алфред Нобел.

По традиция Нобелът за мир бе връчен в норвежката столица Осло от крал Харалд. Неин носител е иранската правозащитничка и феминистка Наргес Мохамади, която обаче не получи лично наградата, защото е хвърлена в ирански затвор. Мохамади бе удостоена с престижното признание заради борбата си срещу потисничеството на жените в Иран, както и за борбата за човешки права и свобода за всички. Нейната награда бе получена от съпруга й Таги Рахмани, дъщеря Киана и сина Али Рахмани. Дипломата за наградата бе поставена върху празния стол, на който трябва да седи майка им. Киана и Али прочетоха послание от майка си, в което 51-годишната правозащитничка заявява, че иранският народ ще преодолее авторитаризма, наложен от правителство, което е загубило легитимност и обществена подкрепа. Наргес Мохамади обвини също „тираничното и антиженско религиозно“ правителство на Иран.

Мохамади, който води кампания срещу задължителното носене на хиджаб и смъртното наказание в Иран, е задържана от 2021 г. в столичния затвор Евин.

В събота съпругът и брат й съобщиха, че с връчването на наградата в Осло тя започва нова гладна стачка от затворническата си килия "в знак на солидарност" с религиозното малцинство бахай. „Тя не е тук с нас днес, тя е в затвора и ще обяви гладна стачка в знак на солидарност с религиозно малцинство, но ние усещаме присъствието й тук“, каза по-малкият й брат Хамидреза Мохамади в кратко встъпително изявление.

Съпругът Таги Рахмани обясни, че стачката е жест на солидарност с бахайското религиозно малцинство, чиито две водещи фигури също са в гладна стачка.

Най-голямото религиозно малцинство в Иран, бахайската общност, е обект на дискриминация в много сфери на обществото, според нейни представители.

Мохамади вече започна няколкодневна гладна стачка в началото на ноември, за да получи правото да бъде преместена в болница, без да покрива главата си. Тя беше удостоена с Нобелова награда през октомври "заради борбата й срещу потисничеството на жените в Иран". Арестувана 13 пъти, осъдена пет пъти на общо 31 години затвор и 154 удара с камшик и отново затворена от 2021 г. насам, Мохамади е прекарала голяма част от последните две десетилетия в и извън затвора и в продължение на осем години не е виждала децата си, които сега се намират във Франция. Наргес Мохамади е една от жените, оглавяващи въстанието „Жена, живот, свобода“, което включва продължили месеци протести в Иран, предизвикани от смъртта през септември 2022 г. в ареста на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана за предполагаемо нарушаване на ислямската република строги правила за обличане на жените. /БГНЕС