В Струмица почетоха убийството на петимата студенти от режима на диктатора Тито

В македонския град Струмица отбелязаха 70-годишнината от жестокото убийство на петимата студенти от режима на югославския диктатор Йосип Броз Тито.

Паметник на "Струмишката петорка"

Петимата студенти Мирчо Хр. Пецев, Стефан К. Топчев, Борислав Ал. Белев, Георги Т. Костуранов и Георги Т. Яръмов, всички на възраст между 20 и 23 години, са убити на 13 август 1951. недалеч от село Дорломбос, в планината Беласица. Всички те са се борили за създаването на свободна и независима Македония. Те са застреляни с по два куршума - един в сърцето, а другия в главата.

Преди да бъдат екзекутирани те са били в нощен клуб откъдето са изведени от агенти на зловещата държавна сигурност УДБА на югославския режим. След разстрела агентите на УДБА изпотрошават костите им. Случаят получава широк международен отглас, а скоро след това в Ню Джърси, САЩ, и в Сао Пауло, Бразилия, Македонската патриотична организация създава свои структури с името „Струмишката петорка“.

Телата на младежите на следващия ден са оставени пред сградата на общината покрити с найлони. Четирима от тях са погребани в присъствието на техните близки извън гробището, а петият Борис Белев е погребан в протестантското гробище в града. Всички те са обявени от режима в Белград и Скопие за "национални предатели". /БГНЕС