В света са поставени над 7 милиарда ваксини срещу коронавирус

Броят на направените ваксини срещу коронавирус в света надхвърли 7 милиарда. Повече от половината от тях са поставени на населението в три държави - Китай (2,3 милиарда), Индия (1,1 милиарда) и САЩ (0,4 милиарда), според изчисленията на официални правителствени данни, изнесени в медиите.

Досега хората са получили 7,001 милиарда дози ваксини срещу COVID-19. Все още не е възможно да се определи колко хора на планетата са получили пълния курс на ваксинация, тъй като много страни съобщават само броя на сертифицираните дози ваксини.

В същото време процентът на ваксинация в света се забавя – предишният милиард ваксинации бяха постигнати за 29 дни, а за достигането на новия милиард бяха необходими 37 дни.

В ОАЕ и Малта повече от 90% от жителите вече са ваксинирани. А в страни като Португалия, Куба, Чили, Исландия, Камбоджа, Катар, Испания, Сингапур, Бруней и Южна Корея, повече от 80% от населението вече е ваксинирано с поне една доза.

Общо в света има повече от десет одобрени ваксини срещу коронавирус, включително руските Sputnik V, Sputnik Light, Epivakkorona и Kovivac, лекарства от американския концерн Pfizer и немския му партньор BioNTech, британско-шведската компания AstraZeneca и Oxford, китайските Sinovac и Sinopharm, индийската ваксина Covaxin, както и продуктите на американските компании Moderna и Johnson & Johnson./БГНЕС