Вътрешният министър на РСМ за пребития: Пендиков говори пълни глупости

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски определи като „пълни глупости“ разказите на пребития Християн Пендиков за положението на македонските българи в РСМ, предаде БГНЕС.

21-годишният Пендиков бе жестоко пребит на 19-ти януари вечерта в родния му град Охрид. Прокуратурата официално съобщи, че „нападението е извършено на етническа основа“ - поради българската етническа принадлежност на младежа.

След побоя Христиан Пендиков заяви, че „в Северна Македония българите могат да бъдат псувани, бити и да се стреля срещу тях, но полицията няма да предприеме нищо срещу нападателите“.

„Това е пълна глупост. В Македония се зачитат правата на всеки един гражданин, на всеки един човек, който се намира на територията на страната. Самите международни институции оценяват РСМ като една от най-сигурните държави в региона. Тази оценка е базирана на информациите, данните и анализите, които се правят за състоянието на държавата ни. Според мен, за всеки един гражданин - албанец, македонец, турчин, сърбин, бошняк, влах, ром не знам още какво - българин, черногорец - държавата е на мястото си и винаги ще защитава тези граждани“, каза още Спасовски и добави: Никой няма право да отрича правото на самоопределение на който и да е гражданин, който живее или идва в РСМ, но и никой няма право, и няма да позволим, някой друг да отрича правото на самоопределение на македонците и македонския народ. Сами решаваме за бъдещето си. Сами определяме своята идентичност и език.

След блокирането на стотици българи на Граничния пункт Гюешево-Деве Баир на 4-ти февруари, които искаха да положат цвете пред саркофага на Гоце Делчев в Скопие Спасовски определи поведението на полицаите като "европейско и ги награди за действията си".

Поради последните инциденти еврокомисарят по разширяване на ЕС Оливер Вархей прие в Брюксел делегация на македонските българи. Те подробно разказаха за институционалната омраза и пропаганда срещу тях в родината им - РСМ. /БГНЕС