В три лъча със земеделска техника протестират зърнопроизводителите в Бургаско

В три лъча протестират зърнопроизводителите в Бургаска област. Земеделска техника потегли на шествие от Карнобат, Айтос и Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Недоволството на зърнопроизводителите е провокирано от безконтролния, според тях, внос на зърно от Украйна и настояват за ефективни действия от страна на правителството за защита на българското зърнопроизводство. Според протестиращите украинското зърно и слънчоглед, които се внасят в България, са със занижен фитосанитарен контрол и не отговаря на европейските стандарти. По думите на зърнопроизводителите, българската продукция не се изкупува, а складовете са пълни с украинско зърно и слънчоглед.

„Украинското зърно не е с качеството на българското. Не е минало фитосанитарен контрол и е на много по-ниска цена, което подбива цените на българския производител и по един или друг начин идва на нашата трапеза. После обвиняват българския производител, че на нашата трапеза има некачествена продукция”, обяви Тодор Иванов от Карнобат.

Красимир Пенчев изрази съмнения, че некачественото украинско зърно се смесва с българската продукция. „Според мен няма как да се дели. Такива големи количества, които влизат няма как да се съхраняват отделно. Нека институциите проверят", призова Пенчев. Според него украинското зърно влиза със занижени качества и е третирано с евтини продукти за растителна защита. /БГНЕС