В Трявна откриват скулптурна фигура на Пенчо Славейков

Днес в Трявна ще бъде открита скулптурна фигура на Пенчо Славейков пред родния дом на поета, сега музей "Славейковата къща".

Фигурата на поета е изработена в естествен човешки ръст от габровския скулптор Адриан Новаков, който в момента работи по втора композиция, която през октомври ще бъде поставена в един от парковете на Милано. Бронзовата фигура на Пенчо Славейков, който прекарва последните си земни дни в италианското градче Брунате, ще бъде открита в рамките на честванията, посветени на дългогодишните дипломатически отношения между България и Италия. Пенчо Славейков издъхва едва 46-годишен на 28 май 1912 г. в малкото градче Брунате, на около три километра от езерото Комо. В последния му път до него е Мара Белчева, по чиято инициатива неговите тленни останки са преместени в България през 1921 г. По-късно тя разказва, че последната дума на Пенчо Славейков е била „светлина“.

Поради преждевременната му смърт предложението на шведския академик Алфред Йенсен, преводач на „Кървава песен“ и на други негови творби, да бъде удостоен с Нобелова награда, не е разгледано от Нобеловия комитет. /БГНЕС