Въвеждат задължителен сертификат в МС, ще има пункт и тестване

Решено е да се проведе информационна кампания за ползата и вредата от ваксините, както и да се предприемат мерки за въвеждане на зелен сертификат и алтернативна възможност за право на труд без зелен сертификат. Днес премиерът Кирил Петков ще подпише заповед за задължителен зелен сертификат в Министерския съвет.

Ще е отворен пункт за ваксиниране. Целта е администрация без COVID-19. Това заяви началникът на кабинета на министър-председателя Кирил Петков Лена Бориславова, предаде репортер на БГНЕС.

Ще бъдат осигурени и условия за тестване за хора без сертификат, както и възможности за дистанционна работа.

На заседанието е взето решение за съвместна среща с кмета на София Йорданка Фандъкова по темата защо има неусвоени средства за строеж на детски градини и училища, съобщи Бориславова.

Министерският съвет взе решение за отпускане на част от държавния резерв с минерална вода за Смолян и Благоевград, които продължават вече пети ден да имат проблеми с водоподаването след проливните валежи.

Безвъзмездното предоставяне на количествата питейна вода ще способства за преодоляване на последиците от бедственото положение в области Смолян и Благоевград, съответно в общини Неделино, Мадан, Борино, Чепеларе, Симитли, Кресна, Петрич и Гърмен.

Относно мораториума върху цените на тока вече са започнали срещи с експерти с цел понижаване на цената на електроенергията, допълни още Бориславова.

След 31 март по никакъв начин не планираме шоково нарастване на цените. Работим как цената да бъде овладяна дългосрочно без това да е за е сметка на електроенергийните дружества, каза още Бориславова.

Решението на прокуратурата да не образува досъдебно производство за декларацията за двойното гражданство на Кирил Петков е доказателство на тезата на "Продължаваме промяната" от самото начало, че няма вина, допълни още Бориславова. /БГНЕС