В замъка Уиндзор погребват принц Филип, съпругът на британската кралицата

Погребението на съпруга на кралица Елизабет II, херцог Филип Единбургски, ще се състои в събота в параклиса "Сейнт Джордж" на територията на замъка Уиндзор близо до Лондон. Церемонията по погребението ще се проведе на военен принцип, а подробностите за нея са разработени преди много години с участието на самия принц Филип.

В 14:40 (местно) ковчегът с тялото на херцога на Единбург, който почина на 9 април на 99-годишна възраст, ще бъде пренесен от частния параклис на замъка Уиндзор върху джип, боядисан във военен зелен цвят. Тази идея принадлежи на починалия, който участва в създаването на автомобил с кабина за двама души и специална платформа, върху която може да бъде поставен и закрепен ковчег. Личният флаг на принц Филип, адмиралска шапка и церемониална сабя на флота ще бъдат поставени върху самия ковчег.

В 14:45 часа шествието, водено от оркестъра на гвардейския гренадирски полк, ще се насочи към параклиса „Свети Георги“. Полкът не е избран случайно, защото херцогът на Единбург е бил полковник на това формирование в продължение на 42 години. От двете страни на пътя ще бъдат представители на Кралския флот, Кралските морски пехотинци, Кралския полк на Шотландия и RAF. Армията винаги е играла голяма роля в живота на принца, който е служил по време на Втората световна война, така че в събота в замъка Уиндзор ще има общо 730 войници в пълни униформи и четири оркестъра.

Паралелно с процесията, част от кралската артилерия ще изстреля залп от оръдия, а в Стражевата кула на Уиндзор ще звъни камбана. Церемонията по шествието ще бъде доста кратка и ще отнеме само 8 минути. Нейно величество ще бъде в автомобил Bentley, придружена от дама, докато останалата част от кралското семейство ще последва ковчега пеша.

В 15:00, когато всички гости се съберат в параклиса "Свети Георги", в цялата страна ще бъде обявена минута мълчание. След това ще бъде отслужена служба, която ще бъде водена от англиканския архиепископ на Кентърбъри Джъстин Уелби.

Без военни униформи

По настояване на Елизабет II всички възрастни членове на кралското семейство ще присъстват на събитието в цивилни дрехи. Въпреки факта, че досега на погребенията близки роднини на починалия монарх или съпругата му носят военна униформа, този път траурната церемония ще бъде различна: например на мъжете е наредено да носят цивилно облекло, украсено с ордени и медали, и черна вратовръзка, а жените просто да носят тъмни дрехи. Според британските медии кралицата е установила подходящ дрескод, за да демонстрира единството на управляващата династия и да не „унижава“ принц Хари, на когото след отказа му от статута на старши член на кралското семейство и преместването му в САЩ, е забранено да носи военна униформа. В същото време Хари няма да върви до брат си принц Уилям по време на траурната процесия. Той ще бъде по-назад от него, а до Уилям ще върви братовчедът им Питър Филипс. Това е съгласувано с кралицата.

Самото събитие ще бъде излъчено в събота от Би би си, ITV и Sky News.

В същото време отразяването на церемонията ще започне няколко часа преди официалното й начало: в телевизиите са поканени гости, които са познавали принц Филип и ще разкажат за него, преди да го изпратят в последния му път. Премиерът Борис Джонсън също ще гледа събитието по телевизията.

В контекста на пандемията от коронавирус жителите на Великобритания са помолени да не се събират в кралските резиденции в цялата страна, а да почетат паметта на херцога с минута мълчание.

Кой ще бъде на погребението

Първоначалните планове включваха участие в погребалната церемония на около 800 гости. Поради ограничения на коронавируса обаче максималният брой на участниците в погребението в момента е ограничен до 30 и кралското семейство не прави изключение. Така само най-близките членове на семейството ще могат да присъстват на събитието, включително четирите деца на принц Филип и осемте му внуци. Всички гости, включително кралицата, която на 21 април ще навърши 95 години, ще бъдат с медицински маски. В съответствие с желанията на принц Филип, погребението няма да е държавно, а „церемониално кралско“ - те се различават по протоколни тънкости. За последно „церемониално кралско“ погребение се проведе през 2002 г., когато се сбогуваха с майката на Нейно Величество Елизабет Боуес-Лион, и през 1997 г. при погребението на принцеса Даяна.

Къде ще бъде погребан херцогът

Принц Филип ще бъде погребан в кралската гробница на параклиса "Свети Георги", но това място ще се превърне в негово временно убежище. След смъртта на кралицата херцогът на Единбург ще бъде погребан заедно с нея - в частта на параклиса, където са погребани бащата на Елизабет II крал Джордж VI, съпругата му Елизабет Боус-Лион и по-малката му сестра Маргарет. По-рано, в продължение на стотици години, монарси и членове на техните семейства бяха погребвани в Уестминстърското абатство в Лондон, но през последните векове много суверени и техните съпрузи започнаха да избират параклиса на територията на замъка Уиндзор като последното си убежище. /БГНЕС, ТАСС