Възходът на винила: 9-ят Винил фест събира колекционери и меломани

От 5 години продажбите на грамофонни плочи в интернет нараства, докато на всеки друг носител намаляват. Това каза колекционерът и любител Борислав Павлов, който участва в деветото издание на Sofia Vinyl fest, предаде репортер на БГНЕС.

„CD измести плочата за 10-15 години, много хора се отказаха, но истината се върна”, заяви Павлов и добави, че на този фест освен да се срещнат с любители на качественото звучене и самите колекционери помежду си си разменят плочи.

По думите му на „Женския пазар“, където се провежда фестът, могат да се намерят някои стари издания, които не се преиздават или е трудно да се намерят и такива, които са с автограф на изпълнителя, но съответно тяхната цена е по-висока, а Павлов сподели, че лично е получавал автограф от Пол Роджърс, Рони Джеймс Дио, Глен Хюз и др.

„Колкото са по-велики, толкова са по-земни“, убеден е той.

Своята първа плоча купи Стефан. „Купих си плоча на The Beatles. Аз съм техен голям фен“, заяви той. Младият мъж призна, че няма грамофон, но има приятели, с които заедно ще я слушат.

Сред огромния избор своята плоча търси и Делян Александров, който притежава около 50 плочи у дома – наследствени и купени от него, наясно е, че има два вида плочи, както и че 180-грамовите предлагат по-добър звук.

„Търся хип-хоп, рап, но не се ограничавам. На плоча, защото смятам, че един ден ще е яко да оставя на децата си колекция от неща преди и колекция от неща, които са от моето време“, заяви той.

Александров сподели, че случайно се е натъкнал на феста, но иначе знае, че той се провежда няколко пъти в годината и добави, че има избор, но най-добрите предложения са били разграбени още сутринта. /БГНЕС