"Възраждане" докара протестиращи с автобуси и "Z" на гърбовете

Автобуси докараха привържениците на "Възраждане" за протест пред сградата на парламента, който започна в 12.00 часа. Участниците в обявения за национален протест срещу правителството на четворната Коалиция слязоха от автобусите и микробуси на площад „Батенберг” и тръгнаха пеш към сградата на Народното събрание. Сред тях имаше такива с изписан символ "Z" на гърбовете - "Z" е прокремълски символ на руската война в Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

Освен български, руски знамена се развяха в центъра на столицата. На Паметника на Цар Освободител пред сградата на парламента бе окачен голям червен плакат с правописна грешка, на който пише: „Мощна морална и духовна подкрепа за братска Русия от целият български народ и България! Започна се!!!”.

Иначе сградата на Народното събрание осъмна с поставени метални заграждения. Два часа след началото на протеста, напрежение и ескалация няма.

"Възраждане" протестират, за да изразят позицията си, че България няма място във военния конфликт между Украйна и Русия и не трябва да дава оръжие на Украйна.

Според най-малката парламентарна група в 47-ото Народно събрание не трябва да позволяваме на територията на България да се разполага НАТО-вска военна техника и войници.

Протестиращите настояват за незабавна оставка на Кирил Петков и на цялото правителство.

„Американските петоколонници от „Демократична България” настояваха за няколко неща. Настояваха България категорично да се намеси в конфликта, изпращайки военна и всячески друга помощ и настояха България да покаже своята решимост да се включи по този начин във военния конфликт като изгони и руския посланик от България”, каза лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов на протеста.

По думите му, откакто е започнал военния конфликт в Украйна, особено последния месец се виждало „уникално състезание по подмазвачество и слагачество”.

„Уникално състезание между първата пета колона от управляващите и втора пета колона от така наречената опозиция от страна на ГЕРБ и ДПС. Американските петоколонници в момента се опитват всячески да убедят своите спонсори, своите собственици, че са им верни, заяви Костадинов. /БГНЕС