Възрожденски Ловеч привлича стотици туристи в почивните дни

В навечерието на най-хубавия празник, Деня на българската култура и азбука 24 май, стотици гости от цялата страна избраха да посетят Ловеч, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Ловеч привлича със своите природни и исторически забележителности, сред които са старият възрожденски квартал „Вароша“, прочутият покрит мост на Кольо Фичето, паметникът на Васил Левски и много други.

Много туристи посещават музея на Апостола на свободата, който е създаден през 1954 г. Той е разположен в къщата на Иван Крачула, баща на големия български революционер Христо Иванов-Големия. Експозицията включва най-богата колекция от лични вещи на Левски. Тук се съхраняват неговата сабя, кама, фалшиви турски печати, както и оригинален портрет от 1870 г. Вниманието привличат и вещи, свързани със сподвижниците на Апостола. Много от посетителите се спират и с интерес разглеждат пушката на Филип Тотьо.

Важна спирка при посещението на града е паметникът на Левски. Въпреки горещото време има много желаещи, които се изкачват, за да отдадат почит на неговото дело. Повечето от гостите на града си правят снимки за спомен. Паметникът е изграден през 1964 г. и реставриран по случай 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

Едно от най-посещаваните места е и църквата „Успение Богородично“, която е построена през 1834 г. Дърворезбованият иконостас и амвон са дело на майсторите от прочутата тревненска Витанова фамилия.

Привлича и къщата на генерал-майор Пано Маринов, който по време на Първата световна война е командвал 34-ти Троянски полк в периода 1915-1919 г. Като част от 9-та Плевенска дивизия троянци записват едни от най-славните победи в българската военна история – Дойрайнската епопея. В продължение на три години те отбиват атаките на Съглашенските войски, а в края на лятото на 1918 г. побеждават многохилядната британска армия. Благодарение на техния подвиг Съглашенците не разрешават на сърби и гърци да окупират страната ни.

Разходката в Ловеч завършва с посещение на механи и ресторанти. Повечето от гостите с удоволствие дегустират местния вид пържени картофи, които се предлагат в спираловидна форма. /БГНЕС