Ваймарската тройка потвърди подкрепата си за Украйна

Външните министри на Ваймарската тройка (Германия, Франция и Полша) обсъдиха продължаването на помощта за Украйна, борбата с руската дезинформация и настоящите предизвикателства пред сигурността.


Срещата се проведе в замъка Сен-Клу край Париж, съобщи „Укринформ“.

"През последните две години украинците смело се противопоставят на руския терор. Ние ще бъдем с тях, докато украинският народ има нужда от нас. Укрепването на нашата подкрепа зависи от съвместната работа на Франция, Германия и Полша през следващите месеци и дори години, както и от способността ни да действаме заедно в рамките на ЕС и НАТО", заяви германският външен министър Аналена Бербок.

Тя добави, че в Германия е разкрита огромна мрежа за проруска дезинформация, и обяви развитието на сътрудничеството за борба с руската пропаганда.

Ръководителят на френската дипломация Стефан Сежурн заяви, че Европа няма да позволи на Русия да открадне свободните гласове на 400 милиона граждани, които ще гласуват това лято.


"Днес, заедно с моите германски и полски колеги, стартираме превантивен механизъм във Ваймарския формат, система за отговор за публично осъждане на чуждата намеса, която е недопустима, и мобилизираме всички лостове, за да я открием, квалифицираме, осъдим и разобличим", подчерта Сежурн.

Полският външен министър, Радослав Сикорски, каза, че Путин се опитва да промени границите на Европа със сила и цели да победи Украйна с лъжи и демагогия, а след това да разцепи Атлантическия пакт.

"Трябва да изпълним ангажиментите си към Украйна, както и да приложим изцяло санкциите, които сами наложихме на Русия, и да се противопоставим на руската кампания за дезинформация и кибератаки. Трябва да увеличим бдителността и сътрудничеството си, за да предотвратим процъфтяването на този тип методи", заяви Сикорски.

Ваймарският триъгълник е създаден през 1991 г. като формат на международно сътрудничество между Полша, Германия и Франция./БГНЕС