Вайола Дейвис: Вбесяват ме, когато ми кажат, че не съм достатъчно красива за дадена роля

Услугите за стрийминг вече са отворени за общности, които дълго време бяха изключени от Холивуд, заяви носителката на "Оскар" Вайола Дейвис на филмовия фестивал в Кан, но все още е необходимо повече въображение за ролите на чернокожите.

56-годишната Дейвис, която в момента се снима в ролята на Мишел Обама в телевизионния сериал "Първата дама", призна, че дори нейното новаторско шоу "Как да ти се размине за убийство" е дало само крехък тласък на чернокожите жени в развлекателната индустрия.

"Знам, че когато напуснах "Как да ти се размине за убийство" не виждам много тъмнокожи жени в големи роли в телевизията, дори в стрийминг услугите", каза тя за сериала, който я направи първата чернокожа главна актриса, спечелила "Еми".

Дори и с пълен арсенал от награди, тя казва, че все още е възпрепятствана от ограничената представа на индустрията за това кой може да играе стойностни роли.

"Ако искам да изиграя майка, чийто син е член на банда, загинал при стрелба с автомобил, мога да го направя", каза Дейвис. "Ако искам да играя жена, която иска да преоткрие себе си, като лети до Ница и спи с петима мъже на 56-годишна възраст, изглеждайки като мен, ще ми е трудно да я изиграя, защото хората не могат да съчетаят чернокожите с духовното пробуждане и сексуалността - това е твърде много."

През 2017 г. Дейвис спечели "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля за "Огради" с Дензъл Уошингтън. В сряда Дейвис присъства на прожекцията в Кан на филма с Том Круз "Топ Гън: Маверик", продължението на блокбастъра от 1986 г., заедно със съпруга си, актьора Джулиъс Тенън. Двойката има филмова и телевизионна продуцентска компания "JuVee", която тя казва, че са основали в отговор на гнева ѝ към сексизма и расизма - дискриминация заради по-тъмната ѝ кожа - въпреки вече десетилетията ѝ на успех в Холивуд.

"Боли, когато хората те отхвърлят", каза тя.

"Когато ми казват, че не съм достатъчно красива за дадена роля - това наистина ми лази дяволски по нервите, разбива ми сърцето и ме ядосва."

Актрисата разказа, че един режисьор, когото познава от десетилетие, многократно я е наричал Луиза на снимачната площадка, което, както научила, било името на прислужницата му.

„Със собствената си компания мога да правя точно това, което искам да правя. Това е моят отговор на всички тези откази." /БГНЕС, АФП